Аутомобил на водоник, коштаће 50.000 евра

Аутомобил на водоник јапански произвођач "Тојота" планира да пусти у продају сљедеће године.

Занимљивости 26.06.2014 | 09:52
Аутомобил на водоник, коштаће 50.000 евра

Тојаота је крајем прошле године најавила да ће у склопу преласка на "зелену" производњу, која мање загађује околину и троши мање ресурса, од 2015. почети масовну продукцију аутомобила на водоник.
Један од директора "Тојоте", Сатоши Огисо, изјавио је да то неће бити аутомобил на лизинг, којим се возе званичници и славне личности, већ ауто "за сваки дан за обичне људе".


Сви водећи произвођачи аутомобила, укључујући "Џенерал моторс" и "Дајмлер", деценијама раде на аутомобилима који као гориво користе водоник.
Стручњаци оцјењују да ће владе земаља које буду имале на улицама таква возила, морати да много уложе у пумпе за пуњење кола водоником.


Скептици кажу да ће пумпе са водоником бити још скупље од оних за електричне аутомобиле, као и да ће бити потребни нови и безбједнији начини за производњу, складиштење и превоз водоника.
Као предности возила на водоник, јапански стручњак за аутомобиле Коићиро Имото наводи да се пуне много брже, као обични аутомобиле бензином и да могу да пређу више километара без пуњења него електрични.

Коментари / 0

Оставите коментар