Automobil na vodonik, koštaće 50.000 evra

Automobil na vodonik japanski proizvođač "Tojota" planira da pusti u prodaju sljedeće godine.

Zanimljivosti 26.06.2014 | 09:52
Automobil na vodonik, koštaće 50.000 evra

Tojaota je krajem prošle godine najavila da će u sklopu prelaska na "zelenu" proizvodnju, koja manje zagađuje okolinu i troši manje resursa, od 2015. početi masovnu produkciju automobila na vodonik.
Јedan od direktora "Tojote", Satoši Ogiso, izjavio je da to neće biti automobil na lizing, kojim se voze zvaničnici i slavne ličnosti, već auto "za svaki dan za obične ljude".


Svi vodeći proizvođači automobila, uključujući "DŽeneral motors" i "Dajmler", decenijama rade na automobilima koji kao gorivo koriste vodonik.
Stručnjaci ocjenjuju da će vlade zemalja koje budu imale na ulicama takva vozila, morati da mnogo ulože u pumpe za punjenje kola vodonikom.


Skeptici kažu da će pumpe sa vodonikom biti još skuplje od onih za električne automobile, kao i da će biti potrebni novi i bezbjedniji načini za proizvodnju, skladištenje i prevoz vodonika.
Kao prednosti vozila na vodonik, japanski stručnjak za automobile Koićiro Imoto navodi da se pune mnogo brže, kao obični automobile benzinom i da mogu da pređu više kilometara bez punjenja nego električni.

Komentari / 0

Ostavite komentar