Најбољи извори омега-3 масних киселина

Добробити омега-3 масних киселина су многобројне, а укључују спречавање болести као што су атеросклероза, инфаркт, рак, болести бубрега и дебелог црева. Такође, омега-3 масне киселине су веома важне за здравље јер утичу на имунитет и физичку спремност.


Здравље 26.06.2014 | 09:39
Најбољи извори омега-3 масних киселина

Ораси - Ораси су богати алфа-линолеинском киселином, једном од омега-3 масних киселина. У ваш дневни микс орашастих плодова можете да убаците и пистаће и лешнике.

Риба - Није свеједно коју рибу једете. Најбоље је да изаберете морске рибе као што су туњевина, харинга и сардина, а може да прође и пастрмка.

Пасуљ - Пасуљ, грашак и сочиво такође садрже омега-3 масне киселине и ако сте вегетаријанац који не једе рибу онда ће вам ове легуминозе добро дођи и као извор протеина.

Маслиново уље - Хладно цеђено маслиново, али и уље уљане репице и лана јесу најбољи извори омега 3 масних киселина. Свакодневно прелијте салату или месо кашиком ових уља.

Лиснато поврће - Спанаћ, кељ, зелена салата - на ове намирнице се ретко мисли кад се спомене омега-3, али и ово поврће их садржи, и то у већој количини.

Коментари / 0

Оставите коментар