Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina

Dobrobiti omega-3 masnih kiselina su mnogobrojne, a uključuju sprečavanje bolesti kao što su ateroskleroza, infarkt, rak, bolesti bubrega i debelog creva. Takođe, omega-3 masne kiseline su veoma važne za zdravlje jer utiču na imunitet i fizičku spremnost.


Zdravlje 26.06.2014 | 09:39
Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina

Orasi - Orasi su bogati alfa-linoleinskom kiselinom, jednom od omega-3 masnih kiselina. U vaš dnevni miks orašastih plodova možete da ubacite i pistaće i lešnike.

Riba - Nije svejedno koju ribu jedete. Najbolje je da izaberete morske ribe kao što su tunjevina, haringa i sardina, a može da prođe i pastrmka.

Pasulj - Pasulj, grašak i sočivo takođe sadrže omega-3 masne kiseline i ako ste vegetarijanac koji ne jede ribu onda će vam ove leguminoze dobro dođi i kao izvor proteina.

Maslinovo ulje - Hladno ceđeno maslinovo, ali i ulje uljane repice i lana jesu najbolji izvori omega 3 masnih kiselina. Svakodnevno prelijte salatu ili meso kašikom ovih ulja.

Lisnato povrće - Spanać, kelj, zelena salata - na ove namirnice se retko misli kad se spomene omega-3, ali i ovo povrće ih sadrži, i to u većoj količini.

Komentari / 0

Ostavite komentar