Ово је најбржи супер-рачунар на свијету

Кинези поновно имају најбржи супер-рачунар на свету, али овом листом и даље доминирају Американци.

Информационе технологије 25.06.2014 | 10:46
Ово је најбржи супер-рачунар на свијету

Јуче је објављена Топ 500 листа најбржих супер-рачунара на свету, а као и прошле године, прво место на држе Кинези са својим Тианхе-2 рачунаром. Овај рачунар је у власништву кинеске владе и користи се као “истраживачки и едукациони алат”, а податке обрађује брзином од 33,86 петафлопа.

На ББЦ-у подсећају да је прошло само пет година од када је ИБМ-ов Роадруннер пробио границу од 1 петафлопа, међутим, овај је супер-компјутер прошле године угашен због претеране потрошње енергије.

Листа топ 500 супер-рачунара објављује се још од 1993. године и на њој се приказује брзина рачунара темељена на бенчмарку који је први пут коришћен давне 1979. године али се он, наравно, с напретком технологије и рачунара с годинама стално побољшава.

Иначе, од прошле године број кинеских супер-рачунара на овој листи повећао се за двадесет посто, док је удео америчких супер-рачунара смањен за 15 посто, али упркос томе САД и даље доминира овом листом.

Тако се међу 500 најснажнијих супер-рачунара на свету њих 233 налази у Америци, 76 се налази у Кини (прошле је године та бројка износила 63), 30 у Великој Британији, 27 у Француској и 23 у Немачкој.

Укупна брзина свих рачунара са Топ 500 листе износи чак 274 петафлопа, при чему брзину већу од једног петафлопа имају чак 37 рачунара, док је на листи објављеној пре пола година брзину већу од 1 петафлопа постигао 31 супер-рачунар.

Коментари / 0

Оставите коментар