Ево шта доносе рачунари будућности

Нова генерација преносних рачунара и хибрида биће још тања и лакша, имаће још снажније процесоре и пуниће се бежично, док ће се стони рачунари с мониторима такође повезивати бежично.

Информационе технологије 24.06.2014 | 13:17
Ево шта доносе рачунари будућности

Након што је Стив Џобс представио први модел иПада, он није само покренуо тржиште таблета, већ је увелико утицао и на тржиште личних рачунара. Наиме, уместо куповине новог (преносног) рачунара, корисници су све чешће куповали јефтиније и мобилније таблете који нису имали тако велике екране, снажне процесоре и пуно меморије, али путем њих могли су да једноставно сурфују интернетом, прегледају новости на друштвеним мрежама, гледају спотове на YоуТубеу и слично.

Временом су таблети постали толико популарни да су утицали на смањење продаје рачунара, а највеће технолошке компаније морале су да се прилагоде овом тренду – тржиште су преплавили хибридни рачунари која су комбинација таблета и класичних преносника (попут Асусових Трансформер модела, Леново Yоге или Сурфацеа), док је последња верзија Мицрософтовог оперативног система Wиндоwс 8 у потпуности прилагођена екранима осетљивим на додир, односно таблетима (такође, све је више и класичних преносника који имају екране осетљиве на додир).

У будућности можемо очекивати да ће компаније све више представљати овакве хибридне моделе који ће моћи да се користе као таблети и као класични преносни компјутери (неке гласине чак говоре да би и Аппле могао представити овакав хибрид), а на темељу последњих модела рачунара која су представљена почетком овог месеца на технолошком сајму Цомпутеx, на Цомпутерwорлду су набројали још неке трендове који нам показују какви ће бити рачунари будућности.

Тањи и лакши преносни рачунари и таблети – већ крајем ове године можемо очекивати да ће нови модели таблета бити једнако моћни као и рачунари, а биће тањи од последњег модела иПада, с изузетно танким тастатурама. Један од примера такве нове генерације хибридних рачунара је Асусов Трансформер Т300 Цхи хибрид који је као таблет танак само 6,8 мм, док је Интел приказао прототип таблета који су танки 7,2 мм, а испоручиваће се са снажним Цоре М процесорима.

Бежично повезивање – екипа у Интелу жели да нас реши бројних каблова које користимо при повезивању рачунара и монитора, тастатура и мишева и развијају технологију која ће омогућити бежично и брзо повезивање свих уређаја тако да више неће бити потребан ни кабл којим ће бити повезани рачунар и монитор, већ ће и они бити повезани бежично.

Бежично пуњење – осим бежичног повезивања уређаја, Интел развија и технологију која ће омогућити бежично пуњење преносних рачунара. Тренутно на тржишту већ постоје неки паметни телефони које је могуће пунити без повезивања са струјним кабловима, а у будућности (надамо се што пре) на овај ћемо начин моћи да пунимо и преносне рачунаре.

Један пуњач – у будућности би УСБ могао да постане универзални пуњач за преносне рачунаре.

Интеракција с рачунарима – захваљујући технологијама попут Мицрософтовог Кинецта, ускоро би и са рачунарима могли да управљамо покретима тако да би само с покретима рукама могли да скролујемо интернет страницама, играмо игре попут Ангрy Бирдса и слично.

Бржа меморија – на Цомпутерwорлду напомињу како ће ускоро ДДР3 меморију заменити ДДР4 меморија која ће бити пуно ефикаснија – једини проблем је што ће, барем на почетку, бити пуно скупља.

Коментари / 0

Оставите коментар