Владајућа коалиција знала за криминал у УИО БиХ

Почела са одмотавати највећа криминална афера у БиХ. Милијарде марака из Управе за индиректно опорезивање слило се у приватне џепове. Чији су све џепови напуњени?
Да ли само оних који су се нашли иза решетака или су се можда још више окористили неки политичари?

Босна и Херцеговина 22.06.2014 | 11:37
Владајућа коалиција знала за криминал у УИО БиХ

“Животом у БиХ управљају политичари и без њих је немогуће било шта урадити. Директора Управе за индиректно опорезивање постављају политичари, они или њихови послушници сједе у Управним одборима, њима се подносе извјештаји”, тврди посланик СДС-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ Дарко Бабаљ и додаје.

“Треба тачно мапирати који су то политичари. У овом случају не може бити нико крив осим владајуће коалиције на нивоу Републике Српске и БиХ. Перјаница те коалиције је СНСД. Овдје се многи људи, народски речено, “праве Тоше”. Одговорност за све оно што се дешавало у Управи за индиректно опорезивање директор Управе Миро Џакула вјешто избјегава иако је он кључна фигура у овом процесу. Он је последње двије године укључен у систем и он је тај који је свакодневно имао контакте са људима који су сада из решетака''.

Бабаљ подсјећа да је актуелни директор Управе за индиректно опорезивање Миро Џакула именовао ухапшеног Здравка Цвјетиновића за свог помоћника за Сектор царина.

“Урадио је то без обзира што је Комисија за избор замјеника директора предложила другог кандитата који се пријавио на конкурс и имао највише освојених бодова и без обзира што је Агенција за државну службу БиХ именовала тог истог кандитада на мјесто замјеника директора. Џакула се није обазирао ни на рјешење Одбора државне службе за жалбе који је поништио одлуку Управе за индирекно опорезивање да Цвјетиновића постави на мјесто замјеника директора”, подсјећа Бабаљ.

Одлуке Комисије за именовање у Агенције за државну службу Џакула је назвао упитним намјерама. Он  је тврдио, о чему свједочи и записник за састанка Стучног колегија Сектора за царине оџаног 4. фебруара ове године који је у посједу БН телевизије, да је Здравко Цвјетиновић набољи кандитат за функцију помоћника директора за Сектор царина, јер је под његовим руководством тај сектор постигао значајне разултате на подизању царинских вриједности код ЦАРИЊЕЊА ТЕКСТИЛА.

Упозорења да је Цвјетиновић умјешан у криминалне радње, баш приликом царињења
текстила, Џакула је, на тој истој сједници, окарактерисао као непримјерене иступе појединаца који изношењем неистина у јавност покушавају створити лажну слику везану за Сектор царина, чиме се нарушава углед и наноси штета Управи за индиректно опорезивање.

Џакула се није обазирао ни на упозорења чланова Парламентарне комисија за утврђивање неправилности у раду Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Након Сједнице Парламентарне комисије одржане 5. фебруара ове године, којој је присуствовало и комплетно руководство Управе за индирекно опорезивање БиХ, члан Комисије и предсједник СДС-а Младен Босић је изјавио.

“Непостојање жеље да се испитају сви случајеви који су отворени око Управе остављају ме у убјеђењу да је господин Џакула именован на мјесто директора Управе за индиректно опорезивање само како би покрио све оно што се раније радило и да покрије све криминалне радње у Управи”.

Члан Комисије СНСД-овац Драго Калабић тада је изјавио.

“Ово је пуно озбиљније питање него што ми мислимо. Пуно је озбиљнија позадина моћника који обезбјеђују да се ово не таласа''.

Директор Управе Миро Џакула тада је одлучно тврдио да се у Управи не прикрива никакав криминал те да су сви који су злоупотријебили положај у Управи за индиректно опорезивање санкционисани.

У СДС-у упозоравају да Управа за индиректно опорезивање није једина институција у којој царују криминал и корупција.

“Десетине нових афера убрзо ће бити отворено'', тврди посланик СДС-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ Дарко Бабаљ и додаје да СДС већ годинама упозорава на криминалне радње у Републици Српској и БиХ, али да томе владајућа коалиција не придаје важност.

“Они се само декларативно боре против криминала. Диве се потезима Александра Вучића али се праве луду када је у питању криминал у МУП-у Српске. Ми смо имали ситуацију да инспектори МУП-а Српске дилају дрогу. Инспектори МУП-а Српске имају организоване групе за рекетирање, преваре и друге криминалне радње. Све то је у Српској брзо заборављено'', каже Бабаљ и додаје.

“Долази вријеме када ће се и код нас почети одмотавати клупко криминала. Криминалне афере у Српској доћи ће на дневни ред ако не ове године онда идуће јер након октобарских избора све ће се промијенити.”

(БН ТВ)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

мацак у белим цизмицама

21.06.2014 16:41

Немојте тако људи. То је напад СИПЕ и високог представника на српске кадрове реце Пинокио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

21.06.2014 16:44

Ма није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.06.2014 16:47

Они су организатори свега, само су народ плашили националним прићама, референдумима, Српством .... Питам се које уопште и ово покренуо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

21.06.2014 16:49

То је посао за тузиластво бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

21.06.2014 17:03

Тешко ће то ици за годину - двије, и ово је касно, коров се сасијеца док није прерастао, они су увезани као цријева,више има њих него ових што их гоне. Веома тешко нека нема овде доброте још 100 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

21.06.2014 17:10

заститити витални национални интерес тј заститити српске криминалце блиске влстима ста цека додик??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Котор Варош

21.06.2014 17:14

Заштитник корупције је Џери Селман јер је омогућио правну подлогу за овакав криминал и корупцију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васко

21.06.2014 17:19

Баја спасавј се близу су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

21.06.2014 17:21

Класични примјер ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рокy

21.06.2014 18:03

Испоставице се истина на крају.кемал је радио и убирао паре за федерацију бих цим је толико година толерисан његов"рад".Зато,подијелит ову болесну дрзаву па нека свако своје лови..

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

21.06.2014 18:15

Мозете прицати ста хоцете.нико неспори да се треба борити против криминала али ово има сасвим други циљ али неце им успјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

момир

21.06.2014 18:54

Опет Додикови форумски јурисници потурају теорије завјере да се ради о неком ЦИЉУ против Срба. Доста супље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

амд

21.06.2014 18:56

Људи моји, па не знам ко више не види да криминал код нас нема ни вјеру ни нацију. Ако се још подијелимо на торове, тек тада ће сваки народ да краде његов лопов и онда смо готови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

21.06.2014 19:26

Директора УИО Милу Дзакулу треба питати засто не обавјести јавност о разлозима тихе суспензије и склањају својих инспектора који су водили велике предмете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рокy

22.06.2014 04:58

..ацо,момире,лазаре..опет сте вратили васа исконска имена..

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

22.06.2014 06:12

А засто ти госп. Васковицу не испитас поријеко имовине нпр од сестара Зеленика из Трна код БЛ(републицки трзни испектори),оне су ојадиле пола дрзаве,а и како их пријавити полицији кад су исти ти полицајци рекетаси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

22.06.2014 10:16

Ван из царне, отказ и затвор. Прије пар мјесеци је рекао да је све медијски надзвучним да нема криминала???

ОДГОВОРИТЕ
Name

сека

02.02.2016 15:33

Најбољи је Кемал Чаушевић,има 7 станова у једној улици у Сарајеву. Очито је добро рекетарио. Након чега се "изланула" његова блиска сурадница, Кемо је прави, свео је србе и Хрвате у царини на разину мањине.

ОДГОВОРИТЕ