Vladajuća koalicija znala za kriminal u UIO BiH

Počela sa odmotavati najveća kriminalna afera u BiH. Milijarde maraka iz Uprave za indirektno oporezivanje slilo se u privatne džepove. Čiji su sve džepovi napunjeni?
Da li samo onih koji su se našli iza rešetaka ili su se možda još više okoristili neki političari?

Bosna i Hercegovina 22.06.2014 | 11:37
Vladajuća koalicija znala za kriminal u UIO BiH

“Životom u BiH upravljaju političari i bez njih je nemoguće bilo šta uraditi. Direktora Uprave za indirektno oporezivanje postavljaju političari, oni ili njihovi poslušnici sjede u Upravnim odborima, njima se podnose izvještaji”, tvrdi poslanik SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Darko Babalj i dodaje.

“Treba tačno mapirati koji su to političari. U ovom slučaju ne može biti niko kriv osim vladajuće koalicije na nivou Republike Srpske i BiH. Perjanica te koalicije je SNSD. Ovdje se mnogi ljudi, narodski rečeno, “prave Toše”. Odgovornost za sve ono što se dešavalo u Upravi za indirektno oporezivanje direktor Uprave Miro Džakula vješto izbjegava iako je on ključna figura u ovom procesu. On je poslednje dvije godine uključen u sistem i on je taj koji je svakodnevno imao kontakte sa ljudima koji su sada iz rešetaka''.

Babalj podsjeća da je aktuelni direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula imenovao uhapšenog Zdravka Cvjetinovića za svog pomoćnika za Sektor carina.

“Uradio je to bez obzira što je Komisija za izbor zamjenika direktora predložila drugog kanditata koji se prijavio na konkurs i imao najviše osvojenih bodova i bez obzira što je Agencija za državnu službu BiH imenovala tog istog kanditada na mjesto zamjenika direktora. Džakula se nije obazirao ni na rješenje Odbora državne službe za žalbe koji je poništio odluku Uprave za indirekno oporezivanje da Cvjetinovića postavi na mjesto zamjenika direktora”, podsjeća Babalj.

Odluke Komisije za imenovanje u Agencije za državnu službu Džakula je nazvao upitnim namjerama. On  je tvrdio, o čemu svjedoči i zapisnik za sastanka Stučnog kolegija Sektora za carine odžanog 4. februara ove godine koji je u posjedu BN televizije, da je Zdravko Cvjetinović nabolji kanditat za funkciju pomoćnika direktora za Sektor carina, jer je pod njegovim rukovodstvom taj sektor postigao značajne razultate na podizanju carinskih vrijednosti kod CARINJENJA TEKSTILA.

Upozorenja da je Cvjetinović umješan u kriminalne radnje, baš prilikom carinjenja
tekstila, Džakula je, na toj istoj sjednici, okarakterisao kao neprimjerene istupe pojedinaca koji iznošenjem neistina u javnost pokušavaju stvoriti lažnu sliku vezanu za Sektor carina, čime se narušava ugled i nanosi šteta Upravi za indirektno oporezivanje.

Džakula se nije obazirao ni na upozorenja članova Parlamentarne komisija za utvrđivanje nepravilnosti u radu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nakon Sjednice Parlamentarne komisije održane 5. februara ove godine, kojoj je prisustvovalo i kompletno rukovodstvo Uprave za indirekno oporezivanje BiH, član Komisije i predsjednik SDS-a Mladen Bosić je izjavio.

“Nepostojanje želje da se ispitaju svi slučajevi koji su otvoreni oko Uprave ostavljaju me u ubjeđenju da je gospodin Džakula imenovan na mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje samo kako bi pokrio sve ono što se ranije radilo i da pokrije sve kriminalne radnje u Upravi”.

Član Komisije SNSD-ovac Drago Kalabić tada je izjavio.

“Ovo je puno ozbiljnije pitanje nego što mi mislimo. Puno je ozbiljnija pozadina moćnika koji obezbjeđuju da se ovo ne talasa''.

Direktor Uprave Miro Džakula tada je odlučno tvrdio da se u Upravi ne prikriva nikakav kriminal te da su svi koji su zloupotrijebili položaj u Upravi za indirektno oporezivanje sankcionisani.

U SDS-u upozoravaju da Uprava za indirektno oporezivanje nije jedina institucija u kojoj caruju kriminal i korupcija.

“Desetine novih afera ubrzo će biti otvoreno'', tvrdi poslanik SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Darko Babalj i dodaje da SDS već godinama upozorava na kriminalne radnje u Republici Srpskoj i BiH, ali da tome vladajuća koalicija ne pridaje važnost.

“Oni se samo deklarativno bore protiv kriminala. Dive se potezima Aleksandra Vučića ali se prave ludu kada je u pitanju kriminal u MUP-u Srpske. Mi smo imali situaciju da inspektori MUP-a Srpske dilaju drogu. Inspektori MUP-a Srpske imaju organizovane grupe za reketiranje, prevare i druge kriminalne radnje. Sve to je u Srpskoj brzo zaboravljeno'', kaže Babalj i dodaje.

“Dolazi vrijeme kada će se i kod nas početi odmotavati klupko kriminala. Kriminalne afere u Srpskoj doći će na dnevni red ako ne ove godine onda iduće jer nakon oktobarskih izbora sve će se promijeniti.”

(BN TV)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

macak u belim cizmicama

21.06.2014 16:41

Nemojte tako ljudi. To je napad SIPE i visokog predstavnika na srpske kadrove rece Pinokio

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

21.06.2014 16:44

Ma nije.

ODGOVORITE
Name

Milan

21.06.2014 16:47

Oni su organizatori svega, samo su narod plašili nacionalnim prićama, referendumima, Srpstvom .... Pitam se koje uopšte i ovo pokrenuo.

ODGOVORITE
Name

xt

21.06.2014 16:49

To je posao za tuzilastvo bih

ODGOVORITE
Name

Radovan

21.06.2014 17:03

Teško će to ici za godinu - dvije, i ovo je kasno, korov se sasijeca dok nije prerastao, oni su uvezani kao crijeva,više ima njih nego ovih što ih gone. Veoma teško neka nema ovde dobrote još 100 godina.

ODGOVORITE
Name

borac rs

21.06.2014 17:10

zastititi vitalni nacionalni interes tj zastititi srpske kriminalce bliske vlstima sta ceka dodik??

ODGOVORITE
Name

Kotor Varoš

21.06.2014 17:14

Zaštitnik korupcije je Džeri Selman jer je omogućio pravnu podlogu za ovakav kriminal i korupciju...

ODGOVORITE
Name

Vasko

21.06.2014 17:19

Baja spasavj se blizu su.

ODGOVORITE
Name

Patriota

21.06.2014 17:21

Klasični primjer ORGANIZOVANOG KRIMINALA!

ODGOVORITE
Name

roky

21.06.2014 18:03

Ispostavice se istina na kraju.kemal je radio i ubirao pare za federaciju bih cim je toliko godina tolerisan njegov"rad".Zato,podijelit ovu bolesnu drzavu pa neka svako svoje lovi..

ODGOVORITE
Name

lazar

21.06.2014 18:15

Mozete pricati sta hocete.niko nespori da se treba boriti protiv kriminala ali ovo ima sasvim drugi cilj ali nece im uspjeti.

ODGOVORITE
Name

momir

21.06.2014 18:54

Opet Dodikovi forumski jurisnici poturaju teorije zavjere da se radi o nekom CILJU protiv Srba. Dosta suplje.

ODGOVORITE
Name

amd

21.06.2014 18:56

Ljudi moji, pa ne znam ko više ne vidi da kriminal kod nas nema ni vjeru ni naciju. Ako se još podijelimo na torove, tek tada će svaki narod da krade njegov lopov i onda smo gotovi!

ODGOVORITE
Name

Aco

21.06.2014 19:26

Direktora UIO Milu Dzakulu treba pitati zasto ne obavjesti javnost o razlozima tihe suspenzije i sklanjaju svojih inspektora koji su vodili velike predmete.

ODGOVORITE
Name

roky

22.06.2014 04:58

..aco,momire,lazare..opet ste vratili vasa iskonska imena..

ODGOVORITE
Name

zoran

22.06.2014 06:12

A zasto ti gosp. Vaskovicu ne ispitas porijeko imovine npr od sestara Zelenika iz Trna kod BL(republicki trzni ispektori),one su ojadile pola drzave,a i kako ih prijaviti policiji kad su isti ti policajci reketasi

ODGOVORITE
Name

Seka

22.06.2014 10:16

Van iz carne, otkaz i zatvor. Prije par mjeseci je rekao da je sve medijski nadzvučnim da nema kriminala???

ODGOVORITE
Name

seka

02.02.2016 15:33

Najbolji je Kemal Čaušević,ima 7 stanova u jednoj ulici u Sarajevu. Očito je dobro reketario. Nakon čega se "izlanula" njegova bliska suradnica, Kemo je pravi, sveo je srbe i Hrvate u carini na razinu manjine.

ODGOVORITE