Нико није осуђен за злочин на Миљевачком платоу

На данашњи дан пре 22 године Хрватске оружане формације извршиле су - у периоду примирја, агресију на Миљевачки плато. У цркви Светог Марка у Београду, служен је парастос за жртве тог погрома у коме је убијено 40 особа.

Регион 21.06.2014 | 19:36
Нико није осуђен за злочин на Миљевачком платоу

Служби је присуствовала родбина страдалих, чланови и представници избегличких удружења.

Агресија на Миљевачки плато започела је нападом на положаје српске територијалне одбране у близини Дрниша. У мучкој акцији погинуло је 40 српских територијалаца, неколико њих је рањено и заробљено, а српско село Нос Калик, срушено је до темеља и спаљено.

За тај стравичан оптужена су два хрватска војника који ће - на основу досадашње праксе хрватског правосуђа, вероватно бити ослобођени, каже директор “Веритаса” Саво Штрбац.

По завршетку акције хрватски војници присилили су – под претњом смрћу, српске заробљенике да тела погинулих бацају у крашку јаму у предјелу Љут у близини засеока Бачић.

О трагичним дешавањима на Миљевачком платоу говори Радмила Медаковић, која је на данашњи дан пре 22 године изгубила сина.

После парастоса, породице жртава и чланови Удружења положили су цвеће на спомен плочу Србима страдалим у ратовима од 1991-ве до 2000-те године на простору бивше Југославије.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

никола озрен

21.06.2014 18:40

Насу власт брине коју це фотељу заузет а они који су је стварали и њихове породице су данас висак.Народ док се не дигне неце бити боље.

ОДГОВОРИТЕ