Niko nije osuđen za zločin na Miljevačkom platou

Na današnji dan pre 22 godine Hrvatske oružane formacije izvršile su - u periodu primirja, agresiju na Miljevački plato. U crkvi Svetog Marka u Beogradu, služen je parastos za žrtve tog pogroma u kome je ubijeno 40 osoba.

Region 21.06.2014 | 19:36
Niko nije osuđen za zločin na Miljevačkom platou

Službi je prisustvovala rodbina stradalih, članovi i predstavnici izbegličkih udruženja.

Agresija na Miljevački plato započela je napadom na položaje srpske teritorijalne odbrane u blizini Drniša. U mučkoj akciji poginulo je 40 srpskih teritorijalaca, nekoliko njih je ranjeno i zarobljeno, a srpsko selo Nos Kalik, srušeno je do temelja i spaljeno.

Za taj stravičan optužena su dva hrvatska vojnika koji će - na osnovu dosadašnje prakse hrvatskog pravosuđa, verovatno biti oslobođeni, kaže direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

Po završetku akcije hrvatski vojnici prisilili su – pod pretnjom smrću, srpske zarobljenike da tela poginulih bacaju u krašku jamu u predjelu Ljut u blizini zaseoka Bačić.

O tragičnim dešavanjima na Miljevačkom platou govori Radmila Medaković, koja je na današnji dan pre 22 godine izgubila sina.

Posle parastosa, porodice žrtava i članovi Udruženja položili su cveće na spomen ploču Srbima stradalim u ratovima od 1991-ve do 2000-te godine na prostoru bivše Jugoslavije.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nikola ozren

21.06.2014 18:40

Nasu vlast brine koju ce fotelju zauzet a oni koji su je stvarali i njihove porodice su danas visak.Narod dok se ne digne nece biti bolje.

ODGOVORITE