Вашингтон жели Свјетски рат

Сергеј Глазјев, руски академик и савјетник руског предсједника Владимира Путина, упозорава да САД желе да изазову нови свјетски рат, те да је нарушавање економске /доларске/ моћи Америке најбољи начин за сламање геополитичког монопола САД.

Свијет 21.06.2014 | 12:12
 Вашингтон жели Свјетски рат

 

Вашингтон жели да преко украјинске кризе економски потпуно потчини Европљане и да Русију поново доведе под своју контролу као деведесетих година прошлог вијека у доба Бориса Јељцина.

Рачун америчких геополитичара чини се тачним, а поступци – без грешке. За пола године провели су "блицкриг", де факто окупирали Украјину и потчинили себи ЕУ у антируској хистерији.

При том су већ надокнадили, користећи украјинске активе, пола милијарде долара датих за организацију државног удара на Мајдану и довођења на власт марионетске владе, наводи Глазјев.

Он напомиње да се борба за свјетску превласт одвија између САД и Кине, те да САД, да би сачувале своју доминацију, играју сценарио који им је одавно познат – распламсавање свјетског рата у Европи, покушавајући да још једном, на рачун Старог свијета, утврде свој положај.

Америка, при том, користи стари енглески геополитички принцип "завади па владај", оживљавајући подсвјесну русофобију политичких елита европских земаља и ослањајући се на њихов традиционални "дранг нах остен".

Притом, слиједећи старе геоополитичке идеје, као главну линију раскола САД користе Украјину, рачунајући, с једне, стране на слабљење и агресивно реаговање Русије, а с друге - на консолидацију европских држава у њиховој традиционалној жељи да колонизирају украјинску земљу.

Глазјев сматра да је Русија успјела да спаси од "окупације америчко-нацистичког режима" само Крим, а да је Донбас, којим тече крв, постао хронична зона оружаног сукоба између Украјине и Русије.

При томе, САД су направиле замку: употреба руске војске за ослобађање Донбаса значила би улазак Русије у рат против ЕУ и НАТО, а ако Русија не употријеби војску, могло би доћи до стварања хаоса у центру Европе, пошто се ситуација интернационализује и постаје мјесто са ког се дестабилузује и сама Русија.

Распламсавање регионалног, а можда и свјетског рата, према условима који погодују САД чини се неизбјежним....Према замисли америчких геополитичара, пораз Русије треба довести до њеног повратка под америчку контролу, као што је то било у вријеме Јељцина.

Истовремено, циљ је слабљење Европе - до њеног економског потчињавања преко стварања трансатлантске зоне слободне трговине према америчким условима, наводи Глазјев, савјетник руског предсједника Владимира Путина.

Ипак, тврди он, у тој "жељезној" и циничној логици постоји погрешна калкулација - дјелујући на основу архетипова европске геополитике старим два вијека, Американци су васкрсли "трупла" еврофашизма и створили у Кијеву политичког Франкенштајна који је почео да прождире своје родитеље...

Као ефикасан одговор на америчку стратегију Глазјев заговара - нарушавање економске моћи САД.

Економска превласт САД заснована је на финансијској пирамиди дужничких обавеза, која је одавно изашла из граница одрживости. За њено рушење главним кредиторима САД довољно је да побацају на тржиште нагомилане америчке доларе и државне обвезнице.

Разумије се, крах финансијског система САД вуче за собом озбиљне губитке за све носиоце и кориснике америчке валуте и вриједносних папира. Али, ти губици за Русију, Европу и Кину биће мањи од штете сљедећег свјетског рата којег ће америчка геополитика "пустити са ланца".

Што се раније изађе из финансијске пирамиде америчких обвезница, то ће и штета бити мања. Слом доларске финансијске пирамиде пружиће напокон могућност реформе свјетског финансијског система на основама праведности и узајамне користи - наводи Глазјев у тексту који преносе руски медији.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сњежана Петрушински

21.06.2014 14:23

Сваком свјетском рату је претходила економска криза... економска криза вјештачки изазвана од овог или оног... поента је ко ће кога за..ти. замишљала сам свој живот далеко љепше..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

22.06.2014 08:19

Бозе,само рат не, никоме, остало це се вец превазици.Историја нас уци, да је рат лако поцети али контролисати и заврсити, није.

ОДГОВОРИТЕ