Vašington želi Svjetski rat

Sergej Glazjev, ruski akademik i savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, upozorava da SAD žele da izazovu novi svjetski rat, te da je narušavanje ekonomske /dolarske/ moći Amerike najbolji način za slamanje geopolitičkog monopola SAD.

Svijet 21.06.2014 | 12:12
 Vašington želi Svjetski rat

 

Vašington želi da preko ukrajinske krize ekonomski potpuno potčini Evropljane i da Rusiju ponovo dovede pod svoju kontrolu kao devedesetih godina prošlog vijeka u doba Borisa Jeljcina.

Račun američkih geopolitičara čini se tačnim, a postupci – bez greške. Za pola godine proveli su "blickrig", de fakto okupirali Ukrajinu i potčinili sebi EU u antiruskoj histeriji.

Pri tom su već nadoknadili, koristeći ukrajinske aktive, pola milijarde dolara datih za organizaciju državnog udara na Majdanu i dovođenja na vlast marionetske vlade, navodi Glazjev.

On napominje da se borba za svjetsku prevlast odvija između SAD i Kine, te da SAD, da bi sačuvale svoju dominaciju, igraju scenario koji im je odavno poznat – rasplamsavanje svjetskog rata u Evropi, pokušavajući da još jednom, na račun Starog svijeta, utvrde svoj položaj.

Amerika, pri tom, koristi stari engleski geopolitički princip "zavadi pa vladaj", oživljavajući podsvjesnu rusofobiju političkih elita evropskih zemalja i oslanjajući se na njihov tradicionalni "drang nah osten".

Pritom, slijedeći stare geoopolitičke ideje, kao glavnu liniju raskola SAD koriste Ukrajinu, računajući, s jedne, strane na slabljenje i agresivno reagovanje Rusije, a s druge - na konsolidaciju evropskih država u njihovoj tradicionalnoj želji da koloniziraju ukrajinsku zemlju.

Glazjev smatra da je Rusija uspjela da spasi od "okupacije američko-nacističkog režima" samo Krim, a da je Donbas, kojim teče krv, postao hronična zona oružanog sukoba između Ukrajine i Rusije.

Pri tome, SAD su napravile zamku: upotreba ruske vojske za oslobađanje Donbasa značila bi ulazak Rusije u rat protiv EU i NATO, a ako Rusija ne upotrijebi vojsku, moglo bi doći do stvaranja haosa u centru Evrope, pošto se situacija internacionalizuje i postaje mjesto sa kog se destabiluzuje i sama Rusija.

Rasplamsavanje regionalnog, a možda i svjetskog rata, prema uslovima koji pogoduju SAD čini se neizbježnim....Prema zamisli američkih geopolitičara, poraz Rusije treba dovesti do njenog povratka pod američku kontrolu, kao što je to bilo u vrijeme Jeljcina.

Istovremeno, cilj je slabljenje Evrope - do njenog ekonomskog potčinjavanja preko stvaranja transatlantske zone slobodne trgovine prema američkim uslovima, navodi Glazjev, savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ipak, tvrdi on, u toj "željeznoj" i ciničnoj logici postoji pogrešna kalkulacija - djelujući na osnovu arhetipova evropske geopolitike starim dva vijeka, Amerikanci su vaskrsli "trupla" evrofašizma i stvorili u Kijevu političkog Frankenštajna koji je počeo da proždire svoje roditelje...

Kao efikasan odgovor na američku strategiju Glazjev zagovara - narušavanje ekonomske moći SAD.

Ekonomska prevlast SAD zasnovana je na finansijskoj piramidi dužničkih obaveza, koja je odavno izašla iz granica održivosti. Za njeno rušenje glavnim kreditorima SAD dovoljno je da pobacaju na tržište nagomilane američke dolare i državne obveznice.

Razumije se, krah finansijskog sistema SAD vuče za sobom ozbiljne gubitke za sve nosioce i korisnike američke valute i vrijednosnih papira. Ali, ti gubici za Rusiju, Evropu i Kinu biće manji od štete sljedećeg svjetskog rata kojeg će američka geopolitika "pustiti sa lanca".

Što se ranije izađe iz finansijske piramide američkih obveznica, to će i šteta biti manja. Slom dolarske finansijske piramide pružiće napokon mogućnost reforme svjetskog finansijskog sistema na osnovama pravednosti i uzajamne koristi - navodi Glazjev u tekstu koji prenose ruski mediji.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Snježana Petrušinski

21.06.2014 14:23

Svakom svjetskom ratu je prethodila ekonomska kriza... ekonomska kriza vještački izazvana od ovog ili onog... poenta je ko će koga za..ti. zamišljala sam svoj život daleko ljepše..

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

22.06.2014 08:19

Boze,samo rat ne, nikome, ostalo ce se vec prevazici.Istorija nas uci, da je rat lako poceti ali kontrolisati i zavrsiti, nije.

ODGOVORITE