Милион евра за информацију о убиству Јовановића

Влада Црне Горе обновила је награду од милион евра за информације које би довеле до расвјетљавања убиства Душка Јовановића, главног и одговорног уредника подгоричког листа "Дан".

Регион 19.06.2014 | 22:01
Милион евра за информацију о убиству Јовановића

Ова одлука је донесена на препоруку Комисије за истрагу напада на новинаре, којом је, између осталог, предложено да буду расписане награде и за остале случајеве напада на новинаре.

Предсједник Комисије за расвјетљавање напада на новинаре Никола Марковић позвао је званичнике Владе Црне Горе да суштински, а не само формално, поступе у складу са оним што је држава преузела као обавезу.

"Прихватањем извјештаја Комисије, Влада Црне Горе је преузела обавезу да распише награду од милион евра за информације које би могле довести до расвјетљавања убиства Душка Јовановића, али и да утврди новчане награде за све остале случајеве напада на новинаре и имовину медија", рекао је Марковић.

Он је оцијенио да би то, након дужег времена, био први показатељ да држава намјерава да стане на пут насиљу над медијима и јавним радницима.

Марковић је рекао да је, усвајањем извјештаја, Влада Црне Горе прихватила обавезу да ради на стварању амбијента за развој истраживачког новинарства и слободе медија, и то у тренутку када се "мјесецима ствара атмосфера прогона слободних медија и сатанизовање њихових представника".

"Зато позивам представнике Владе да, у оквиру својих ингеренција, покрену питање професионалне одговорности и утврде зашто још најбруталнији случајеви насиља над медијским радницима нису разријешени, али и да обезбиједе основне услове за рад новинара који истражују случајеве организованог криминала и политичке корупције", поручио је Марковић.

Он каже да би се, у супротном, могло закључити да је држава вољна да нешто учини само код случајева који немају политичку позадину, а да је успостављање Комисије и усвајање њеног првог извјештаја само покриће за недовољно конкретних резултата у истрагама напада на новинаре.

У препорукама Комисије наводи се да, на основу увида у доказе који су до сада прикупљени, то радно тијело има разлога да сматра да су нападачи и налогодавци напада на новинарку листа "Дан" Лидију Никчевић пронађени.

Оцјењујући ово као добар први корак у закључивању истраге напада на Никчевићеву, Комисија сматра да је ово прави примјер доброг полицијског рада у којем је истрага успјешно доведена до краја, али ће читав случај бити окончан тек након судске пресуде.

Главни и одговорни уредник подгоричког листа "Дан" Душко Јовановић убијен је 27. маја 2004. испред редакције овог листа и до данас није откривено ко је наручио, а ко извршио његову ликвидацију.

За сада је једини осуђен у овом предмету, али само за саучесништво Подгоричанин Дамир Мандић, којем је одређено 18 година затвора.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Денис алимановиц

19.06.2014 23:28

Мој бураз енес алимановиц тонсор

ОДГОВОРИТЕ