Шешељ одбио услове за пуштање на слободу

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ обавестио је Претресно веће Хашког трибунала да ће, уколико буде одлучено да га привремено пусте на слободу, не прихвата никаква ограничења, осим оног да неће напуштати територију Србије.

Србија 17.06.2014 | 12:59
Шешељ одбио услове за пуштање на слободу

Шешељ је у поднеску Хашком суду, који је медијима прослеђен из СРС, навео да се уколико буде привремено пуштен на слободу неће јављати полицији, нити носити електронску наруквицу или друге предмете којима сенарушава људско достојанство.

Он наводи и да ће учествовати у политичком животу Србије, на јавним скуповима, да ће давати интервјуе новинама, гостовати у телевизијским емисијама и "јавно критиковати Хашки трибунал као нелегални међународни суд".


Он је у поднеску протестовао због неодржавања статусних конференција у његовом предмету након изношења завршних речи, иако члан 65 бис Правилника о попступку и доказима предвиђа да се, независно од фазе поступка, статусне конференције морају одржати у року не дужем од 120 дана од последње статусне конференције.


Како подсећа, правилник наглашава да су статусне конференције место где оптужени може покренути питања у вези са предметом укључујући здравствено стање и услове притвора, а њему су, истакао је, та права ускраћена.

Шешељ протестује и због недоношења одлуке о укидању притвора, па чак и неразматрања тог питања у размацима које налаже међународно обичајно право, јер обавеза претресног већа била је да у одређеним временским размацима преиспитује одлуку о притвору и одмах по престанку разлога за притвор донесе одлуку о његовом укидању.

Претресно веће Међународног кривичног суда за бившу Југославију издало је 13. јуна налог којим се стране у поступку позивају да изнесу мишљење о могућности да се оптужени Шешељ привремено пусти на
слободу.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xxл

17.06.2014 11:26

Српски националист до краја др.Шешељ!Овакавог човјека са оваквим принципима и пријатељ и непријатељ мора поштовати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васа

17.06.2014 11:27

Католици знају да то Шешељ неће да прихвати не прихватљиве услове ни по цену живота.У питању је још једна у низу подвала католика из Ватикана са пуштањем Шешеља на слободу до пресуде. Хаг условљава пуштање Шешеља на слободу под два услова: 1.) Не прихвата гаранције Владе Срвије (Читај: Болумента гејова гарнирана са економским убицама 2.) Да носи наруквицу. И 3.)Да не сме јавно да прича. Католици знају да то Шешељ неће да прихвати ни по цену живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

младен

17.06.2014 12:00

Хаг уствари њега шаље кући да тамо умре, да не умре у Хагу где су га отровали па тако перу своју одговорност

ОДГОВОРИТЕ
Name

диаспора

17.06.2014 13:19

Е па Сесељу и ти си доста добра донио српском народу.Доста висе народ на ногама гладан понизен, а и ти ту имас свој дио одговорности

ОДГОВОРИТЕ