Лијекови који остављају флеке послије сунчања

Приликом употребе фотосензибилних медикамената треба избегавати сунчање. Антибиотик доксициклин од 200 мг изазива фототоксичност код 42 одсто пацијената.

Здравље 14.06.2014 | 17:58
Лијекови који остављају флеке послије сунчања

Сви који користе фотосензибилне лекове не би требало да се излажу ултраљубичастом или видљивом спектру зрачења, како би избегли могућу бурну реакцију која се испољава на кожи. Углавном пацијенти који овакве препарате дуже користе знају да треба да се чувају од сунца, али некада може да се деси изненадна реакција, јер ни за један лек не може унапред да се искључи могућност фотосензитивности.

Ипак, за један број лекова је познато да често изазивају такве промене, и то зависно од примењене дозе. Као пример, антибиотик доксициклин у дози од 100 мг изазива фототоксичност код три одсто пацијената, а у дози од 200 мг, код 42 одсто.- У друге лекове са јасним потенцијалом фототоксичности спадају: амјодарон, хлорпромазин, хидрохлоротиазид, налидиксинска киселина, напроксен, пироксикам, тетрациклин, тиоридазин и вориконазол - објашњава професор др Мирослав Савић са Катедре за фармакологију Фармацеутског факултета у Београду.

- Међутим, бројни пацијенти који већ годинама узимају неки од десет наведених „снажних фотосензитизера“ нису никада имали манифестације фотосензитивности. С друге стране, могуће је да и пацијент који прима лек из неке терапијске групе за коју се зна да нема изражени потенцијал фотосензитизације, као што су селективни инхибитори преузимања серотонина, рецимо пароксетин или флувоксамин, у току интензивног излагања сунчевом зрачењу, ипак примети кожну промену која је повезана са применом лека.

Пацијенти који узимају терапију било којим леком, чим примете необјашњене кожне промене, које могу бити веома разнолике по манифестацијама, од копривњаче до промене пигментације, треба да имају на уму могућност фотосензитивности. У зависности од интензитета промена и тегоба, тербало би што пре да се обрате свом лекару или фармацеуту за савет.

- За лекове који имају висок потенцијал изазивања фотосензитивних реакција, као што су антибиотици из групе тетрациклина, пацијент ће свакако добити упутство од лекара и фармацеута да обрати пажњу на излагање сунчевом зрачењу и тиме обично предупреди могуће промене - напомиње др Савић. - У сваком случају, ако се реакција и деси, у већини случајева обустављање даље примене лека брзо доводи до повлачења симптома.

Како обустављање терапије није увек могуће, прибегава се секундарним превентивним мерама, као што је избегавање даљег излагања сунчевом светлу, коришћење заштитне одеће и препарата за кожу који обезбеђују заштиту у широком распону ултраљубичастог зрачења. У неким случајевима, код реакција фотосензитивности изазване леком, понекад се прибегава и прописивању глукокортикоида, лекова са снажним противзапаљенским дејством.

Коментари / 0

Оставите коментар