Lijekovi koji ostavljaju fleke poslije sunčanja

Prilikom upotrebe fotosenzibilnih medikamenata treba izbegavati sunčanje. Antibiotik doksiciklin od 200 mg izaziva fototoksičnost kod 42 odsto pacijenata.

Zdravlje 14.06.2014 | 17:58
Lijekovi koji ostavljaju fleke poslije sunčanja

Svi koji koriste fotosenzibilne lekove ne bi trebalo da se izlažu ultraljubičastom ili vidljivom spektru zračenja, kako bi izbegli moguću burnu reakciju koja se ispoljava na koži. Uglavnom pacijenti koji ovakve preparate duže koriste znaju da treba da se čuvaju od sunca, ali nekada može da se desi iznenadna reakcija, jer ni za jedan lek ne može unapred da se isključi mogućnost fotosenzitivnosti.

Ipak, za jedan broj lekova je poznato da često izazivaju takve promene, i to zavisno od primenjene doze. Kao primer, antibiotik doksiciklin u dozi od 100 mg izaziva fototoksičnost kod tri odsto pacijenata, a u dozi od 200 mg, kod 42 odsto.- U druge lekove sa jasnim potencijalom fototoksičnosti spadaju: amjodaron, hlorpromazin, hidrohlorotiazid, nalidiksinska kiselina, naproksen, piroksikam, tetraciklin, tioridazin i vorikonazol - objašnjava profesor dr Miroslav Savić sa Katedre za farmakologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

- Međutim, brojni pacijenti koji već godinama uzimaju neki od deset navedenih „snažnih fotosenzitizera“ nisu nikada imali manifestacije fotosenzitivnosti. S druge strane, moguće je da i pacijent koji prima lek iz neke terapijske grupe za koju se zna da nema izraženi potencijal fotosenzitizacije, kao što su selektivni inhibitori preuzimanja serotonina, recimo paroksetin ili fluvoksamin, u toku intenzivnog izlaganja sunčevom zračenju, ipak primeti kožnu promenu koja je povezana sa primenom leka.

Pacijenti koji uzimaju terapiju bilo kojim lekom, čim primete neobjašnjene kožne promene, koje mogu biti veoma raznolike po manifestacijama, od koprivnjače do promene pigmentacije, treba da imaju na umu mogućnost fotosenzitivnosti. U zavisnosti od intenziteta promena i tegoba, terbalo bi što pre da se obrate svom lekaru ili farmaceutu za savet.

- Za lekove koji imaju visok potencijal izazivanja fotosenzitivnih reakcija, kao što su antibiotici iz grupe tetraciklina, pacijent će svakako dobiti uputstvo od lekara i farmaceuta da obrati pažnju na izlaganje sunčevom zračenju i time obično predupredi moguće promene - napominje dr Savić. - U svakom slučaju, ako se reakcija i desi, u većini slučajeva obustavljanje dalje primene leka brzo dovodi do povlačenja simptoma.

Kako obustavljanje terapije nije uvek moguće, pribegava se sekundarnim preventivnim merama, kao što je izbegavanje daljeg izlaganja sunčevom svetlu, korišćenje zaštitne odeće i preparata za kožu koji obezbeđuju zaštitu u širokom rasponu ultraljubičastog zračenja. U nekim slučajevima, kod reakcija fotosenzitivnosti izazvane lekom, ponekad se pribegava i propisivanju glukokortikoida, lekova sa snažnim protivzapaljenskim dejstvom.

Komentari / 0

Ostavite komentar