У БиХ не­ма во­ље за компромис

Због пос­ти­за­ња сво­јих крат­ко­ро­чних ци­ље­ва по­ли­ти­ча­ри ни­су би­ли во­љни да до­ђу до ком­про­ми­са, па је та­ко ду­го­го­диш­ња по­ли­ти­чка кри­за у БиХ нас­та­ви­ла да па­ра­ли­ше власт на држа­вном ни­воу.

Босна и Херцеговина 13.06.2014 | 09:00
У БиХ не­ма во­ље за компромис

Ово се, изме­ђу ос­та­лог, на­во­ди у из­вје­шта­ју "Фре­едом Хо­усеа" о држа­ва­ма у тран­зи­ци­ји за про­шлу го­ди­ну, у ко­јем је БиХ до­би­ла оцје­ну 4,43 на ска­ли од је­дан до се­дам, на ко­јој је је­ди­ни­ца за држа­ве са нај­ра­зви­је­ни­јом де­мо­кра­ти­јом, а се­дам за ауто­ри­тар­не ре­жи­ме.

"Фре­едом Хо­усе" у свом из­вје­шта­ју под­сје­ћа на не­ке до­га­ђа­је ко­ји су оби­ље­жи­ли прет­хо­дну го­ди­ну, па та­ко на­во­ди да у ју­ну 2013. тро­мје­се­чна бе­ба ни­је мо­гла отпу­то­ва­ти на ли­је­че­ње у инос­тран­ство јер за­ко­но­дав­ци ни­су мо­гли да усво­је за­кон ко­јим се ре­гу­ли­ше је­дин­стве­ни ма­ти­чни број, што је на кра­ју до­ве­ло до де­мон­стра­ци­ја.

Та­ко­ђе, под­сје­ти­ли су и на по­пис ста­но­вниш­тва, за ко­ји ка­жу да је био пре­кре­тни­ца иако је сам по­пис био ду­бо­ко испо­ли­ти­зо­ван и дје­ли­ми­чно ока­ра­кте­ри­сан оп­ту­жба­ма за мал­вер­за­ци­је.

"Неи­спу­ње­на обе­ћа­ња да­та ЕУ до­ве­ла су до зна­чај­ног сма­ње­ња фи­нан­си­ра­ња од стра­не ЕУ", на­во­ди се у из­вје­шта­ју.

Овим из­вје­шта­јем ана­ли­зи­ра­но је ста­ње де­мо­кра­ти­је у 29 држа­ва, а 13 држа­ва је оци­је­ње­но де­мо­крат­ским. За шест је на­ве­де­но да има­ју тран­зи­ци­оне, а за 10 држа­ва да има­ју ауто­ри­та­ти­вне ре­жи­ме.
Што се ти­че бли­жег окру­же­ња, Срби­ја је до­би­ла оцје­ну 3,64, Хрват­ска 3,68, Црна Го­ра 3,86, Ма­ке­до­ни­ја 4, Ко­со­во 5,14.

Пре­ма овој аме­ри­чкој ор­га­ни­за­ци­ји ко­ја пра­ти за­шти­ту људ­ских пра­ва и ста­ње де­мо­кра­ти­је ши­ром сви­је­та, за­кљу­чак је да је у 2013. го­ди­ни до­шло до сла­бље­ња де­мо­кра­ти­је у зе­мља­ма Евро­ази­је, цен­трал­не Евро­пе и Бал­ка­на.

"Фре­едом Хо­усе" упо­зо­рио је на то да ди­сфун­кци­онал­не вла­де у ци­је­лом ре­ги­ону нас­тав­ља­ју да оба­ра­ју реј­тинг на по­љу де­мо­кра­ти­је, а за наш ре­ги­он се ка­же и то да се у ве­ћи­ни зе­ма­ља би­ље­жи "про­мје­њив" на­пре­дак.

Оцје­на 4,43 за БиХ изве­де­на је из не­ко­ли­ко па­ра­ме­та­ра с об­зи­ром на то да се оцје­њу­је низ фа­кто­ра ко­ји ути­чу на жи­вот и де­мо­крат­ске про­це­се у је­дној зе­мљи, па је та­ко БиХ за избор­ни про­цес до­би­ла оцје­ну 3,25, за ци­вил­но друш­тво 3,5, за не­за­ви­сност ме­ди­ја 4,75, за вла­де на на­ци­онал­ном ни­воу 5,75, за ло­кал­ну са­моу­пра­ву 4,75 за не­за­ви­сност суд­ства и суд­ски сис­тем 4,25, за ко­руп­ци­ју 4,75, итд...

"У облас­ти ци­вил­ног друш­тва ре­ги­он Бал­ка­на је је­ди­ни ме­ђу дру­гим држа­ва­ма у тран­зи­ци­ји ко­ји је за­би­ље­жио на­пре­дак у по­сље­дњој де­це­ни­ји", на­во­ди се у из­вје­шта­ју.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

тт

13.06.2014 07:33

БиХ је држава назор!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

13.06.2014 13:10

Еххх сад једну касикару бацити медју њих па да и нас све скупа погледа бог и да нам вец једном крене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

13.06.2014 19:16

Ја добре репрезантације за КП ЗЕНИЦА иЛи ФОЧА.

ОДГОВОРИТЕ