Суђење у случају "Младић" приводи се крају

Суђење оптуженима за помагање у скривању генерала Ратка Младића, које се уз прекиде већ седам година води пред судом у Београду, могло би да буде завршено у јулу, тврди је адвокат Небојша Милосављевић, бранилац оптуженог Благоја Говедарице.

Србија 12.06.2014 | 22:27
Суђење у случају "Младић" приводи се крају

Милосављевић је рекао да је наредни претрес заказан је за 8. јул и оцијенио да ће тада највјероватније бити изнесене завршне ријечи, чиме ће суђење бити окончано јер већ је прошло много година и поставља се питање застарјелости поступка.

Он је навео да је на данашњем суђењу пред београдским Трећим основним судом саслушан само један свједок и констатовао да суд највјероватније неће прихватити поновљени захтјев бранилаца да се саслушају још неки свједоци.
"Зато очекујем да ће суђење да се заврши врло брзо. Можда ће једино бити заказано још и посебно суђење за завршне речи, имајући у виду велики број оптужених, а самим тим и адвоката", рекао је Милосављевић.

Говорећи о данашњем захтјеву одбране, Милосављевић је навео да је затражено да се саслушају представници власти и војске Србије из тог периода, али и некадашњи предсједник Републике Српске Биљана Плавшић.

"Тражили смо да се саслушају представници тадашњих власти, јер када је формиран тај 30. Центар, где је био генерал Младић, био је присутан сам врх тадашње државе, међу којима и председник СРЈ Зоран Лилић", рекао је Милосављевић.

Он је истакао да је генерал Младић у то вријеме легално боравио у Србији и да је имао пратњу због пријетњи и "уцјене на његову главу".

"Сада су се сви измакли и треба да неки водници одговарају. Мислимо да су ови људи, који су оптужени, неправедно оптужени само зато да би неко одговарао", закључио је Милосављевић.

Процес против помагача генерала Ратка Младића, познат је као суђење "јатацима", а почео је још 2007. године, када им је стављено на терет да су бившег команданта Војске Републике Српске скривали од 2002. до 2006. године, иако су знали да је Хашки трибунал издао налог за његово хапшење.

Сви оптужени, осим генерала Марка Лугоње, негирали су да су помагали генералу Младићу у скривању. Као главни организатор "јатака", раније је био означен официр Војске Републике Српске Јово Ђого, који је у току процеса преминуо.

Оптужени су Станко Ристић и његов син Предраг Ристић, Љиљана Васковић и њена дјеца Татјана и Бојан, Борислав Ивановић, Саша Бадњар, Ратко Вучетић, Марко Лугоња и Благоје Говедарица.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тт

13.06.2014 07:53

Пустите те људе и ја БиХ исто то урадио!!!

ОДГОВОРИТЕ