Suđenje u slučaju "Mladić" privodi se kraju

Suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju generala Ratka Mladića, koje se uz prekide već sedam godina vodi pred sudom u Beogradu, moglo bi da bude završeno u julu, tvrdi je advokat Nebojša Milosavljević, branilac optuženog Blagoja Govedarice.

Srbija 12.06.2014 | 22:27
Suđenje u slučaju "Mladić" privodi se kraju

Milosavljević je rekao da je naredni pretres zakazan je za 8. jul i ocijenio da će tada najvjerovatnije biti iznesene završne riječi, čime će suđenje biti okončano jer već je prošlo mnogo godina i postavlja se pitanje zastarjelosti postupka.

On je naveo da je na današnjem suđenju pred beogradskim Trećim osnovnim sudom saslušan samo jedan svjedok i konstatovao da sud najvjerovatnije neće prihvatiti ponovljeni zahtjev branilaca da se saslušaju još neki svjedoci.
"Zato očekujem da će suđenje da se završi vrlo brzo. Možda će jedino biti zakazano još i posebno suđenje za završne reči, imajući u vidu veliki broj optuženih, a samim tim i advokata", rekao je Milosavljević.

Govoreći o današnjem zahtjevu odbrane, Milosavljević je naveo da je zatraženo da se saslušaju predstavnici vlasti i vojske Srbije iz tog perioda, ali i nekadašnji predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić.

"Tražili smo da se saslušaju predstavnici tadašnjih vlasti, jer kada je formiran taj 30. Centar, gde je bio general Mladić, bio je prisutan sam vrh tadašnje države, među kojima i predsednik SRJ Zoran Lilić", rekao je Milosavljević.

On je istakao da je general Mladić u to vrijeme legalno boravio u Srbiji i da je imao pratnju zbog prijetnji i "ucjene na njegovu glavu".

"Sada su se svi izmakli i treba da neki vodnici odgovaraju. Mislimo da su ovi ljudi, koji su optuženi, nepravedno optuženi samo zato da bi neko odgovarao", zaključio je Milosavljević.

Proces protiv pomagača generala Ratka Mladića, poznat je kao suđenje "jatacima", a počeo je još 2007. godine, kada im je stavljeno na teret da su bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske skrivali od 2002. do 2006. godine, iako su znali da je Haški tribunal izdao nalog za njegovo hapšenje.

Svi optuženi, osim generala Marka Lugonje, negirali su da su pomagali generalu Mladiću u skrivanju. Kao glavni organizator "jataka", ranije je bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, koji je u toku procesa preminuo.

Optuženi su Stanko Ristić i njegov sin Predrag Ristić, LJiljana Vasković i njena djeca Tatjana i Bojan, Borislav Ivanović, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Marko Lugonja i Blagoje Govedarica.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

tt

13.06.2014 07:53

Pustite te ljude i ja BiH isto to uradio!!!

ODGOVORITE