Без договора о руском гасу

Представници Европске уније, Русије и Украјине нису данас постигли споразум о украјинском гасном дугу, који прети да угрози снабдевање гаса у великом делу Европе.

Свијет 11.06.2014 | 21:11
Без договора о руском гасу

“Још нисмо изашли из кризе”, рекао је новинарима европски комесар за енергетику Гинтер Етингер, који је посредовао у данашњим вишечасовним преговорима у којима су учествовали руски министар за енергију Александар Новак и његов украјински колега Јури Продан.

“Не можемо да прихватимо оно што нам Русија нуди”, саопштио је Продан на конференцији за штампу и подвукао да сматра да је цена руског гаса дискриминаторска и знатно виша од тржишне..

Руска страна је раније саопштила да је у знак добре воље спремна да смањи цену гаса за Украјину за 100 долара ретроактивно од 2010, тако да би она износила око 384, уместо 485 долара за миллион кубика гаса.

Тиме би се украјински дуг за гас, који по руској рачуници превазилази пет милијарди долара, значајно смањио, а министар Новак је рекао новинарима да ће Русија наставити са редовним испорукама гаса уколико Украјина уплати део дуга до понедељка, 16. јуна.

Сем тога, руски министар је изјавио да је Русија спремна да одустане од захтева да јој се гас убудуће плаћа унапред.

“Изван овог оквира не можемо да идемо, а шта ће бити даље зависи од тога шта ће друге две стране учинити до понедељка”, поручио је Новак.

Све три стране најавиле се да ће о овом проблему током наредних неколико дана бити консултација на највишем нивоу и да су у начелу спремне за наставак преговора.

Уколико Русија оствари своју претњу и обустави доток гаса Украјини, то ће угрозити снабдевање већег дела Европе, због чега ЕУ посредује у овим преговорима.
Етингер је рекао да је руски предлог да се цена фиксира на 385 долара за миллион кубика у начелу прихватљив за ЕУ, али да још треба утврдити детаље о роковима плаћања и запремини испорученог гаса.

“Имамо оквир за споразум и уверен сам да ћемо наћи начин да обезбедимо уредно снабдевање гаса за следећу зиму”, закључио је он.

Коментари / 0

Оставите коментар