Bez dogovora o ruskom gasu

Predstavnici Evropske unije, Rusije i Ukrajine nisu danas postigli sporazum o ukrajinskom gasnom dugu, koji preti da ugrozi snabdevanje gasa u velikom delu Evrope.

Svijet 11.06.2014 | 21:11
Bez dogovora o ruskom gasu

“Još nismo izašli iz krize”, rekao je novinarima evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, koji je posredovao u današnjim višečasovnim pregovorima u kojima su učestvovali ruski ministar za energiju Aleksandar Novak i njegov ukrajinski kolega Juri Prodan.

“Ne možemo da prihvatimo ono što nam Rusija nudi”, saopštio je Prodan na konferenciji za štampu i podvukao da smatra da je cena ruskog gasa diskriminatorska i znatno viša od tržišne..

Ruska strana je ranije saopštila da je u znak dobre volje spremna da smanji cenu gasa za Ukrajinu za 100 dolara retroaktivno od 2010, tako da bi ona iznosila oko 384, umesto 485 dolara za million kubika gasa.

Time bi se ukrajinski dug za gas, koji po ruskoj računici prevazilazi pet milijardi dolara, značajno smanjio, a ministar Novak je rekao novinarima da će Rusija nastaviti sa redovnim isporukama gasa ukoliko Ukrajina uplati deo duga do ponedeljka, 16. juna.

Sem toga, ruski ministar je izjavio da je Rusija spremna da odustane od zahteva da joj se gas ubuduće plaća unapred.

“Izvan ovog okvira ne možemo da idemo, a šta će biti dalje zavisi od toga šta će druge dve strane učiniti do ponedeljka”, poručio je Novak.

Sve tri strane najavile se da će o ovom problemu tokom narednih nekoliko dana biti konsultacija na najvišem nivou i da su u načelu spremne za nastavak pregovora.

Ukoliko Rusija ostvari svoju pretnju i obustavi dotok gasa Ukrajini, to će ugroziti snabdevanje većeg dela Evrope, zbog čega EU posreduje u ovim pregovorima.
Etinger je rekao da je ruski predlog da se cena fiksira na 385 dolara za million kubika u načelu prihvatljiv za EU, ali da još treba utvrditi detalje o rokovima plaćanja i zapremini isporučenog gasa.

“Imamo okvir za sporazum i uveren sam da ćemo naći način da obezbedimo uredno snabdevanje gasa za sledeću zimu”, zaključio je on.

Komentari / 0

Ostavite komentar