Меркелова подржава кандидатуру Јункера

Њемачки канцелар Ангела Меркел поново је данас рекла да подржава идеју да Жан Клод Јункер буде нови предсједник Европске комисије.

Свијет 10.06.2014 | 12:28
Меркелова подржава кандидатуру Јункера

Она је рекла да ово питање није била централна тема њеног састанка са лидерима ЕУ у Шведској који нису наклоњени кандидатури Луксембуржанина.

"Сви смо рекли да одлучивање о администрацији није у центру наше дискусије, али да желимо да разговарамо о теми која је важна за грађане", рекла је Меркелова на конференцији за новинаре у Харпсунду.

Она је додала да је "за њу Јункер кандидат за положај предсједника Комисије" и да жели да га види на тој функцији.

"То сам рекла у Њемачкој и то ћу рећи и овдје, али то није била наша главна тема", рекла је Меркелова послије сусрета са премијерима Велике Британије, Холандије и Шведске.

Предсједник британске владе Дејвид Камерон одлучно се противи приједлогу да Јункер буде нови предсједник Европске комисије.

Камерон је изјавио да жели да задржи Британију у европском блоку, али да су за провођење неопходних реформи потребни прави лидери.

"Желим да Британија остане у реформисаној ЕУ. То је мој циљ и сматрам да је то најбоље за Британију и за Европу", рекао је британски премијер и додао да Европа мора да буде отворенија.

Коментари / 0

Оставите коментар