Merkelova podržava kandidaturu Junkera

Njemački kancelar Angela Merkel ponovo je danas rekla da podržava ideju da Žan Klod Junker bude novi predsjednik Evropske komisije.

Svijet 10.06.2014 | 12:28
Merkelova podržava kandidaturu Junkera

Ona je rekla da ovo pitanje nije bila centralna tema njenog sastanka sa liderima EU u Švedskoj koji nisu naklonjeni kandidaturi Luksemburžanina.

"Svi smo rekli da odlučivanje o administraciji nije u centru naše diskusije, ali da želimo da razgovaramo o temi koja je važna za građane", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare u Harpsundu.

Ona je dodala da je "za nju Junker kandidat za položaj predsjednika Komisije" i da želi da ga vidi na toj funkciji.

"To sam rekla u NJemačkoj i to ću reći i ovdje, ali to nije bila naša glavna tema", rekla je Merkelova poslije susreta sa premijerima Velike Britanije, Holandije i Švedske.

Predsjednik britanske vlade Dejvid Kameron odlučno se protivi prijedlogu da Junker bude novi predsjednik Evropske komisije.

Kameron je izjavio da želi da zadrži Britaniju u evropskom bloku, ali da su za provođenje neophodnih reformi potrebni pravi lideri.

"Želim da Britanija ostane u reformisanoj EU. To je moj cilj i smatram da je to najbolje za Britaniju i za Evropu", rekao je britanski premijer i dodao da Evropa mora da bude otvorenija.

Komentari / 0

Ostavite komentar