Некажњени злочин над Србима на Чемерну

Породице српских жртава на Чемерну, код Илијаша, које су 10. јуна 1992. године звјерски ликвидирали   припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња и након 22 године чекају правду.

 

Република Српска 08.06.2014 | 13:17
Некажњени злочин над Србима на Чемерну

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова напале су Чемерно у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године.

Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, а село су сравнили са земљом. Чемерно је данас потпуно пусто село у коме нема ниједног Србина повратника.

"Колико још деценија треба да прође да се Тужилаштво БиХ смилује и покрене истрагу против извршилаца и налогодаваца овог незапамћеног злочина?", пита предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирко Вранић.

Вранић сматра да се Тужилаштво БиХ уопште не труди да уради било шта у вези са случајевима који се односе на злочине над Србима, већ ћуте и не покрећу истраге, чекајући док биологија учини своје и нестану извршиоци и налогодавци овог масакра.

"Тужилаштво БиХ добро зна ко су извршиоци и налогодавци тог незапамћеног злочина над српским цивилима, али и даље ћути и чека да злочинци умру, а они би онда имали образложење да немају кога процесуирати", каже Вранић.

Током напада на српско село Чемерно, у општини Илијаш, убијени су скоро сви становнци, а починиоци су имали јасну наредбу претпостављених да у том мјесту униште све.

Они становници који нису убијени на кућном прагу или су у нападу рањени одведени су у злогласне логоре за Србе.

Као и у осталим муслиманским нападима на српска села, и на Чемерну је опљачкано и однесено у Сарајево и околна муслиманска села све што се могло понијети, а остало је разорено и спаљено.

Жртве напада на муслиманских снага на Чемерно су Милош Буњевац, Миросава Буњевац, Ранко Буњевац, Славојка Буњевац, Ђорђо Буњевац, Ковиљка Буњевац, Горан Буњевац, Рајко Буњевац, Новко Ћетковић, Спасенија Дамјановић, Ранка Дамјановић, Јадранка Дамјановић, Стака Дамјановић, Здравко Дамјановић, Манојло Ђука, Гојко Ћурђић, Мирослав Јанковић, Сретен Јанковић, Радомир Јевтић, Светозар Капетановић, Љубиша Лазендић.

У нападу муслиманске војске из Брезе, Високог и Какња убијени су Милован Малешевић, Жарко Малешевић, Недељко Мићић, Станоје Мирковић, Миро Пантић, Стана Рашевић, Милинко Трифковић, Јања Трифковић и Рајко Трифковић, док се остале жртве воде као нестале.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске 8. марта 2007. године поднијело је допуњену кривичну пријаву са доказима и именима 15 Бошњака осумњичених за ове злочине.

И ове године ће, као и ранијих, породице жртава и представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево положити цвијеће и прислужити свијеће на Спомен-обиљежју гдје је до 1999. године била масовна гробница.

Полагање цвијећа и прислуживање свијећа предвиђено је за уторак, 10. јун, у 12.00 часова, а парастос ће бити служен у 13.00 часова.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

еxса

08.06.2014 11:30

А ста ради Клосарац?? Он добро зна ко су ове породице и да су некада његовој породици итекако ваљале! 22 год и нико ниста не говори!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја .08.06.2014

08.06.2014 16:32

Како ове породице могу гледати Клошарца на парастосу ја би га запалила да тражим свога сина или оца и брата а то недоношче се шпрда са њима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Волим РС

08.06.2014 19:45

А који је то злоћин над Србима кажњен ?!! А Клошарац узе НАГРАДУ од општине ИНС за заслуге за народ ,допринос српству, проналажење несталих, кажњавање злочина ..и сл., још само да му дају Обилића

ОДГОВОРИТЕ