Nekažnjeni zločin nad Srbima na Čemernu

Porodice srpskih žrtava na Čemernu, kod Ilijaša, koje su 10. juna 1992. godine zvjerski likvidirali   pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja i nakon 22 godine čekaju pravdu.

 

Republika Srpska 08.06.2014 | 13:17
Nekažnjeni zločin nad Srbima na Čemernu

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova napale su Čemerno u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom. Čemerno je danas potpuno pusto selo u kome nema nijednog Srbina povratnika.

"Koliko još decenija treba da prođe da se Tužilaštvo BiH smiluje i pokrene istragu protiv izvršilaca i nalogodavaca ovog nezapamćenog zločina?", pita predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić.

Vranić smatra da se Tužilaštvo BiH uopšte ne trudi da uradi bilo šta u vezi sa slučajevima koji se odnose na zločine nad Srbima, već ćute i ne pokreću istrage, čekajući dok biologija učini svoje i nestanu izvršioci i nalogodavci ovog masakra.

"Tužilaštvo BiH dobro zna ko su izvršioci i nalogodavci tog nezapamćenog zločina nad srpskim civilima, ali i dalje ćuti i čeka da zločinci umru, a oni bi onda imali obrazloženje da nemaju koga procesuirati", kaže Vranić.

Tokom napada na srpsko selo Čemerno, u opštini Ilijaš, ubijeni su skoro svi stanovnci, a počinioci su imali jasnu naredbu pretpostavljenih da u tom mjestu unište sve.

Oni stanovnici koji nisu ubijeni na kućnom pragu ili su u napadu ranjeni odvedeni su u zloglasne logore za Srbe.

Kao i u ostalim muslimanskim napadima na srpska sela, i na Čemernu je opljačkano i odneseno u Sarajevo i okolna muslimanska sela sve što se moglo ponijeti, a ostalo je razoreno i spaljeno.

Žrtve napada na muslimanskih snaga na Čemerno su Miloš Bunjevac, Mirosava Bunjevac, Ranko Bunjevac, Slavojka Bunjevac, Đorđo Bunjevac, Koviljka Bunjevac, Goran Bunjevac, Rajko Bunjevac, Novko Ćetković, Spasenija Damjanović, Ranka Damjanović, Jadranka Damjanović, Staka Damjanović, Zdravko Damjanović, Manojlo Đuka, Gojko Ćurđić, Miroslav Janković, Sreten Janković, Radomir Jevtić, Svetozar Kapetanović, LJubiša Lazendić.

U napadu muslimanske vojske iz Breze, Visokog i Kaknja ubijeni su Milovan Malešević, Žarko Malešević, Nedeljko Mićić, Stanoje Mirković, Miro Pantić, Stana Rašević, Milinko Trifković, Janja Trifković i Rajko Trifković, dok se ostale žrtve vode kao nestale.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 8. marta 2007. godine podnijelo je dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka osumnjičenih za ove zločine.

I ove godine će, kao i ranijih, porodice žrtava i predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo položiti cvijeće i prislužiti svijeće na Spomen-obilježju gdje je do 1999. godine bila masovna grobnica.

Polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća predviđeno je za utorak, 10. jun, u 12.00 časova, a parastos će biti služen u 13.00 časova.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

exsa

08.06.2014 11:30

A sta radi Klosarac?? On dobro zna ko su ove porodice i da su nekada njegovoj porodici itekako valjale! 22 god i niko nista ne govori!

ODGOVORITE
Name

maja .08.06.2014

08.06.2014 16:32

Kako ove porodice mogu gledati Klošarca na parastosu ja bi ga zapalila da tražim svoga sina ili oca i brata a to nedonošče se šprda sa njima .

ODGOVORITE
Name

Volim RS

08.06.2014 19:45

A koji je to zloćin nad Srbima kažnjen ?!! A Klošarac uze NAGRADU od opštine INS za zasluge za narod ,doprinos srpstvu, pronalaženje nestalih, kažnjavanje zločina ..i sl., još samo da mu daju Obilića

ODGOVORITE