Хуманитарне пошиљке ослобођене увозних дажбина

Све међународне хуманитарне пошиљке које су увезене у БиХ као помоћ поплављеним подручјима третиране су као приоритет и ослобођене су плаћања увозних дажбина и индиректних пореза, а њихова контрола на граничним прелазима била је неопходна ради спречавања могућих злуопотреба, истакнуто је на састанку министра финансија и трезора БиХ Николе Шпирића и директора Управе за индиректно опорезивање Мире Џакуле са високим представником Валентином Инцком.

Босна и Херцеговина 05.06.2014 | 21:40
Хуманитарне пошиљке ослобођене увозних дажбина

На састанку је данас наглашено да су закључно са 4. јуном у БиХ увезене 923 хуманитарне пошиљке,односно 6.800 тона робе, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ. Шпирић, који је и предсједавајући Управног одбора УИО БиХ, нагласио је да је Управни одбор донио одлуке које су, уз ослобађање свих дажбина, омогућиле да камиони са хуманитарном помоћи не плаћају ни улаз на терминал, а Савјет министара БиХ задужио је УИО да буду убрзане процедуре на границама за хуманитарне пошиљке.

"То није значило потпуно отварање граница, јер је минимум документације морао бити достављен, а роба је морала проћи и основне инспекцијске контроле. Ванредни услови не значе суспендовање закона, јер се и тада морају спријечити евентуалне злоупотребе, а Савјет министара и Управни одбор УИО учинили су све у оквиру својих надлежности да се хуманитарне пошиљке достављају на најбржи могући начин", рекао је Шпирић.

Он је додао да након ове прве фазе која се односила, углавном, на увоз хуманитарних пошиљки, сада слиједи друга фаза у којој се мора олакшати будући рад привредницима, који су претрпјели штете, о чему ће УО донијети адекватне одлуке већ на сутрашњој 3. ванредној сједници.

Џакула је истакао да је УИО покренула све своје капацитете да би се у шест испостава радило 24 часа како би се што брже увозила хуманитарна роба, а било је неопходно да на тај начин раде и шпедитери и ентитетске инспекције.

Инцко је похвалио рад УИО и њеног Управног одбора за показано лидерство и проактивни приступ у овим тешким временима, изразивши подршку увођењу додатних мјера са потребним заштитним механизмима против злоупотребе, које имају за циљ да се убрзају увоз и испорука хуманитарне помоћи људима, те да се помогне предузећима угроженима од поплава.

 

 

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Волим РС

05.06.2014 16:45

Која брзина ? А није од поплава и првих камиона на граници прошло "ни мјесец" дана. Свака част, заслужили сте и споменик а камо ли похвале или медаље или ордење ...

ОДГОВОРИТЕ