До среће у пет корака

Питање, да ли је срећа урођена или вештина која се учи, представља сталну недоумицу истраживача који се овим феноменом баве.

Здравље 04.06.2014 | 06:54
До среће у пет корака

Италијански психијатар др Елизабет Ломбардо тврди, да чак и они који нису оптимисти од рођења, могу да науче да на живот гледају са ведрије стране. Да би то постигли, требало би да се придржавају пет главних "рецепата" за срећу. Прво се почиње вођењем дневника захвалности, где се записују најважније ствари које одређену особу усрећују. Доказано је да подсећање на садржај оваквог дневника у стању тескобе, и те како може да подигне расположење.

Други и трећи корак подразумевају опуштање и вежбање, а др Ломбардо тврди, да је у случају дубоке потиштености, бављење спортом једнако делотворно као и антидепресиви. Питање је, међутим, како депресивне људе натерати да вежбају, с обзиром на то да они имају најмање воље и снаге. Четврто правило налаже да срећнији људи помажу мање срећним, присећањем на позитивне ствари из сопственог живота. На крају, италијански стручњак препоручује што чешће контакте и дружење са познатим и драгим особама, јер се тако најлакше излази из зачараног круга потиштености и депресије.

Докторка Ломбардо тврди да је 50 одсто среће урођеног карактера, док десет одсто зависи од спољашњих околности у којима се одређена особа налази. Преосталих, чак 40 одсто среће зависи од свакога понаособ и од њиховог ангажовања да срећу достигну.

Коментари / 0

Оставите коментар