Плагирани докторат кошта до 3.000 евра

Многи студенти дају огроман новац за израду дипломских радова и докторских дисертација; Само на ФОН-у годишње се открију четири плагијата, а казна може бити удаљавање с факултета.

Србија 03.06.2014 | 07:40
Плагирани докторат кошта до 3.000 евра

Многи ђаци и студенти би да без муке и у што краћем року дођу до дипломе, за шта су спремни да искеширају и до 3.000 евра, колико у Србији кошта израда докторске дисертације!

Интернет обилује сајтовима на којима се нуде услуге израде семинарских, дипломских, па чак и матурских радова по цени од 1.500 динара до 50 евра, а постоје и примери да академски грађани плагирају своје докторате, које завршавају у нереално кратким роковима, без консултовања с релевантном литературом и без њеног правилног навођења.

Да се касније не бисмо ишчуђавали што имамо лекаре који не знају да лече, адвокате који нису у стању да пруже адекватан правни савет, професоре који не умеју да пренесу знање, неписмене новинаре, питали смо декане факултета на који начин се боре против ове све чешће појаве.

Софтвер није довољан

Декан Факултета организационих наука Милан Мартић открио је за Курир да годишње имају између три и четири плагирана рада.

- Против тих студената покреће се дисциплински поступак, а дисциплинска комисија изриче мере забране, од полагања свих испита у наредном испитном року до удаљења с факултета до 12 месеци - рекао је он и нагласио да до набавке софтвера за откривање плагијата, која је у току, не могу да предупреде ту неправилност.

За разлику од њих, на Економском факултету такав софтвер постоји и, по речима декана Бранислава Боричића, постао је обавезан при оцени свих студентских радова.
- Од увођења антиплагијат програма та појава је искорењена. Ипак, студентима који прекрше своја права и обавезе следи удаљење с факултета од 15 недеља до годину дана - истакао је декан Економског факултета.

Министарство немоћно

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја истакли су да су, када је о томе реч, немоћни, те да су проблеми са семинарским, дипломским и докторским радовима у надлежности високошколских установа.

Тужилаштво за високотехнолошки криминал није одговорило на питања о санкционисању оних који се на интернету баве нелегалном продајом и оглашавањем радова.

Жале се на радове

Иначе, на интернету се појавила и форум страница на којој се педесетак студената жали на услугу који им пружају „професионални“ сајтови за израду и брзу испоруку свих врста стручних радова, пре свега због преваре.

- Уплатио сам сајту дипломскирадови.нет на име М. Дамњановић, Улица Чингријина, Београд. Након уплате су ми послали рад с другом темом и више се не јављају. Ја сам преварен. Живим у Босни, а новац сам уплатио путем Вестерн јуниона, тако да сад не могу да се жалим никоме. Одоше паре преваранту Мирку! - написао је један од немалог броја преварених студената, који су извршили уплату, али уопште нису добили рад, или јесу, али је он погрешног садржаја.

Њихова идеја је да се окупе у што већем броју како би се обратили надлежној институцији са заједничком тужбом (?!).

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вожд

03.06.2014 10:29

Сви који желе да преко ноћи постану академски образовани грађани треба да схвате да за то није довољно проћи кроз улазна врата факултета, него је потребно да факултет прође кроз њих. Може човјек купити 100 диплома, али су оне безвриједне без стеченог знања! Зато студенти, чувајте новац и загрејте столице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦТОЈАХ

03.06.2014 13:00

Возд, апсолутно се слазем али бих да додам да це данас теско несто корисно студенти да науце из књига и на факултету јер је план и програм одавно превазидјен и застарио је. Опсте образовање је основа, а ту највисе има утицај средња скола и ако ту остану супљине онда се то не мозе надокнадити. Оно сто студенти могу да искористе када завсе факултет је да радне навике и преданост коју су имали студирајуци примјене на савладавање препрека и на уцење на послу када га добију. А то да це са факултета директно на посао са неким знањем, то је илузија.

ОДГОВОРИТЕ