Посљедња шанса за БиХ

БиХ мора до 7. јуна у Дому народа Парламентарне скупштине да усвоји измјене Кривичног закона БиХ и Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма како не би биле отежане све финансијске трансакције из БиХ и из иностранства према БиХ, рекао је Вјекослав Беванда, предсједавајући Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 02.06.2014 | 21:50
Посљедња шанса за БиХ

 

Подсјећамо, Комитет експерата Савјета Европе за евалуацију борбе против прања новца и финансирања терористичких активности Манивал објавио је 1. јуна своју декларацију којом земље чланице упозорава да БиХ крши преузете међународне обавезе и прописе у овој области због неусвајања ових закона.

Беванда је саопштио да је добио писмо из Генералног секретаријата Савјета Европе за општу управу, људска права, владавину права и борбу против корупције, у којем га је Јан Клајсен, шеф Манивала, обавијестио о новом року за БиХ да усклади законе.

"То ће бх. властима дати прилику да окончају процедуру усвајања неопходних закона прије објаве саопштења Манивала", нагласио је Беванда.

Беванда је подсјетио да су оба закона десетак пута стављана на дневни ред сједнице Савјета министара у задњих годину дана, а повлачени су због неусаглашености.

"На једној страни било је Министарство безбједности БиХ које није уважавало примједбе из РС. У вези с прањем новца закон је министар Фахрудин Радончић предлагао, али није био усаглашен, све до коначне усвојене верзије. За Казнени закон гласали су само бошњачки и хрватски министри у Савјету министара па је у задњи трен усаглашен са делегатима странака из РС", рекао је Беванда.

Златко Лагумџија, замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар спољних послова БиХ, је рекао да је брзом интервенцијом спријечена катастрофа за БиХ.

"У наредних пет дана налазимо се у такозваном стендбај статусу. Након што смо у протеклих 48 сати од свих кључних актера добили увјеравање да ће на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ у петак бити усвојени сви законски приједлози, као министар спољних послова дао сам увјеравања да ће до тада то бити ријешено, а исто је учинио и амбасадор у Стразбуру", навео је Лагумџија.

Игор Радојичић, предсједник Народне скупштине РС, је оцијенио да је врло важно усвојити механизме по којима би била успостављена ефикасна контрола финансијских трансакција, али да је било покушаја да се кроз те измјене уведу и промјене уставне структуре БиХ.

"Све већ сто пута виђено - од реформе полиције па до механизма координације о европским питањима и пресуде 'Сејдић и Финци'. И никако да се неки науче памети да се рјешење не покушава подвести под неке захтјеве ка нечему што води у пренос надлежности и уставне реформе за ствари које се могу имплементирати унутар постојећег правног уређења БиХ", рекао је Радојичић.

Он је оцијенио да ће БиХ остати "заглављена" све док се умјесто имплементирања обавеза иде ка ревидирању постојећег уставноправног уређења и увођења централизације.

Коментари / 0

Оставите коментар