Posljednja šansa za BiH

BiH mora do 7. juna u Domu naroda Parlamentarne skupštine da usvoji izmjene Krivičnog zakona BiH i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kako ne bi bile otežane sve finansijske transakcije iz BiH i iz inostranstva prema BiH, rekao je Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 02.06.2014 | 21:50
Posljednja šansa za BiH

 

Podsjećamo, Komitet eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Manival objavio je 1. juna svoju deklaraciju kojom zemlje članice upozorava da BiH krši preuzete međunarodne obaveze i propise u ovoj oblasti zbog neusvajanja ovih zakona.

Bevanda je saopštio da je dobio pismo iz Generalnog sekretarijata Savjeta Evrope za opštu upravu, ljudska prava, vladavinu prava i borbu protiv korupcije, u kojem ga je Jan Klajsen, šef Manivala, obavijestio o novom roku za BiH da uskladi zakone.

"To će bh. vlastima dati priliku da okončaju proceduru usvajanja neophodnih zakona prije objave saopštenja Manivala", naglasio je Bevanda.

Bevanda je podsjetio da su oba zakona desetak puta stavljana na dnevni red sjednice Savjeta ministara u zadnjih godinu dana, a povlačeni su zbog neusaglašenosti.

"Na jednoj strani bilo je Ministarstvo bezbjednosti BiH koje nije uvažavalo primjedbe iz RS. U vezi s pranjem novca zakon je ministar Fahrudin Radončić predlagao, ali nije bio usaglašen, sve do konačne usvojene verzije. Za Kazneni zakon glasali su samo bošnjački i hrvatski ministri u Savjetu ministara pa je u zadnji tren usaglašen sa delegatima stranaka iz RS", rekao je Bevanda.

Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar spoljnih poslova BiH, je rekao da je brzom intervencijom spriječena katastrofa za BiH.

"U narednih pet dana nalazimo se u takozvanom stendbaj statusu. Nakon što smo u proteklih 48 sati od svih ključnih aktera dobili uvjeravanje da će na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u petak biti usvojeni svi zakonski prijedlozi, kao ministar spoljnih poslova dao sam uvjeravanja da će do tada to biti riješeno, a isto je učinio i ambasador u Strazburu", naveo je Lagumdžija.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, je ocijenio da je vrlo važno usvojiti mehanizme po kojima bi bila uspostavljena efikasna kontrola finansijskih transakcija, ali da je bilo pokušaja da se kroz te izmjene uvedu i promjene ustavne strukture BiH.

"Sve već sto puta viđeno - od reforme policije pa do mehanizma koordinacije o evropskim pitanjima i presude 'Sejdić i Finci'. I nikako da se neki nauče pameti da se rješenje ne pokušava podvesti pod neke zahtjeve ka nečemu što vodi u prenos nadležnosti i ustavne reforme za stvari koje se mogu implementirati unutar postojećeg pravnog uređenja BiH", rekao je Radojičić.

On je ocijenio da će BiH ostati "zaglavljena" sve dok se umjesto implementiranja obaveza ide ka revidiranju postojećeg ustavnopravnog uređenja i uvođenja centralizacije.

Komentari / 0

Ostavite komentar