Да ли пријатеље стварно занимају ваше фотке с љетовања?

Путници са својим пријатељима могу у тренутку да поделе искуства са летовања путем Инстаграма, Тwиттера или Фацебоока.

Путовања 02.06.2014 | 07:22
Да ли пријатеље стварно занимају ваше фотке с љетовања?

Међутим, сурфовање друштвеним мрежама током одмора отежава вам достизање првобитног циља путовања – да се опустите.

Многи у страху од сопствене зависности од друштвених мрежа, одлучују да иду на такозване "дигиталне детокс" одморе.

Више од 10 одсто Американаца прегледа пословне мејлове док је на одмору, показало је истраживање из 2013. које је спровео Харрис Интерацтиве у име Америчке асоцијације психолога, а одвојена студија ТрипАдвисора открила је да 61 одсто њих за то време користи друштвене мреже. Слично је и са остатком света.

"Дигитални номад" Натионал Геограпхица Ендрју Еванс има посао на ком би му позавидели многи зависници од друштвених мрежа. Његов задатак је да увек буде "онлајн" док је на путу.

Једном је уживо "твитовао" свој успон на Килиманџаро, а за њега није необично да"избаци" 100 до 200 твитова дневно док је на задатку.

Међутим, чак се и он "дисконектовао" док је прошле године био на одмору у Мексико Ситију.

"Пет дана нисам био на друштвеним мрежама. То је сасвим другачије искуство, јер немам притисак да нешто морам да делим с другима. Могу просто да уживам", каже он.

Ако путник потроши огроман новац за авионску карту до Тајланда, само да би по читав дан зурио у телефон, онда много тога пропушта, сматра Еванс.

"Ако не обраћате 100 одсто ваше пажње оном што се дешава пред вама, ви нисте присутни".

Еванс је део новог тренда, каже Андреа Вал, стручњак за друштвене мреже. "Утицајни корисници мрежа се искључују на одмору. Људи који су предуго у томе, сада намерно одлазе на дигитални детокс", каже она.

"Некада нам је само потребно место на ком ћемо размишљати и опуштати се. То је добро за нашу психу. Али, то је лакше рећи, него учинити", каже Вал.

Чак и ако се не дисконектујете током одмора, нема гаранције да ваши пријатељи заиста прате шта ви радите.

Уредник Натионал Геограпхиц Травелера Кит Белоус је то поставио овако: "Очајничка потреба да документујете своја искуства је просто досадна. Када одете на Фацебоок и видите некога ко једе питу у Португалији, то вас уопште не узбуђује. Напротив, то вам је досадно".

Коментари / 0

Оставите коментар