Da li prijatelje stvarno zanimaju vaše fotke s ljetovanja?

Putnici sa svojim prijateljima mogu u trenutku da podele iskustva sa letovanja putem Instagrama, Twittera ili Facebooka.

Putovanja 02.06.2014 | 07:22
Da li prijatelje stvarno zanimaju vaše fotke s ljetovanja?

Međutim, surfovanje društvenim mrežama tokom odmora otežava vam dostizanje prvobitnog cilja putovanja – da se opustite.

Mnogi u strahu od sopstvene zavisnosti od društvenih mreža, odlučuju da idu na takozvane "digitalne detoks" odmore.

Više od 10 odsto Amerikanaca pregleda poslovne mejlove dok je na odmoru, pokazalo je istraživanje iz 2013. koje je sproveo Harris Interactive u ime Američke asocijacije psihologa, a odvojena studija TripAdvisora otkrila je da 61 odsto njih za to vreme koristi društvene mreže. Slično je i sa ostatkom sveta.

"Digitalni nomad" National Geographica Endrju Evans ima posao na kom bi mu pozavideli mnogi zavisnici od društvenih mreža. Njegov zadatak je da uvek bude "onlajn" dok je na putu.

Jednom je uživo "tvitovao" svoj uspon na Kilimandžaro, a za njega nije neobično da"izbaci" 100 do 200 tvitova dnevno dok je na zadatku.

Međutim, čak se i on "diskonektovao" dok je prošle godine bio na odmoru u Meksiko Sitiju.

"Pet dana nisam bio na društvenim mrežama. To je sasvim drugačije iskustvo, jer nemam pritisak da nešto moram da delim s drugima. Mogu prosto da uživam", kaže on.

Ako putnik potroši ogroman novac za avionsku kartu do Tajlanda, samo da bi po čitav dan zurio u telefon, onda mnogo toga propušta, smatra Evans.

"Ako ne obraćate 100 odsto vaše pažnje onom što se dešava pred vama, vi niste prisutni".

Evans je deo novog trenda, kaže Andrea Val, stručnjak za društvene mreže. "Uticajni korisnici mreža se isključuju na odmoru. Ljudi koji su predugo u tome, sada namerno odlaze na digitalni detoks", kaže ona.

"Nekada nam je samo potrebno mesto na kom ćemo razmišljati i opuštati se. To je dobro za našu psihu. Ali, to je lakše reći, nego učiniti", kaže Val.

Čak i ako se ne diskonektujete tokom odmora, nema garancije da vaši prijatelji zaista prate šta vi radite.

Urednik National Geographic Travelera Kit Belous je to postavio ovako: "Očajnička potreba da dokumentujete svoja iskustva je prosto dosadna. Kada odete na Facebook i vidite nekoga ko jede pitu u Portugaliji, to vas uopšte ne uzbuđuje. Naprotiv, to vam je dosadno".

Komentari / 0

Ostavite komentar