Симптоми који указују да не подносите вино

Бол у грудима, убрзан рад срца, отежано дисање, као да вам нешто пулсира у ушима... неки су од симптома који указују да не подносите вино.

Здравље 01.06.2014 | 09:46
Симптоми који указују да не подносите вино

Ово заправо није ретка појава, објашњавају стручњаци, али многи људи не препознају симптоме јер се о могућим нежељеним реакцијама овог алкохолног пића не говори довољно.

Лекари је називају и "синдром одмора срца", због тога што се најчешће дешава да људи који не пију алкохол често, када су на одмору посегну за чашом, две, након чега осете нежељене реакције. Лекари упозоравају да симптоме не треба игнорисати јер ова појава, мада ретко, може да има чак и смртни исход.

Иако није новост, стручњаци кажу да се још увек не зна услед чега настаје, што је и разлог зашто још увек нема лека. Решење је да особе које имају овакве нежељене реакције, престану да пију вино.

Интолеранција на вино битно је различита од добро познатих проблема који се тичу претераног конзумирања алкохола: оштећења јетре, негативан утицај на плодност, висок крвни притисак, повећан ризик оболевања од рака и срчаног удара. Да би се јавиле нежељене реакције на вино, нису потребни литре и литре – некада до проблема дође и након само пола чаше.

Лора Џејн Барнел, једна од људи који имају интолеранцију на вино, прича за "Дејли мејл" да је прву реакцију имала пре десетак година и да је тада мислила да је једноставно превише попила.

"У наредних неколико година, дошло је до тачке када више нема никаквог правила - свеједно је да ли сам попила неколико чаша или гутљај, два, реакција је била иста: бол у грудима, убрзан рад срца...", прича она.

Стручњаци тврде да је ово нарочито често код жена старијих од 30 година, као и да је могуће да особа неколико година има нежељене реакције на вино, које након тога "саме од себе" нестану.

Такође, они наглашавају да убрзан рад срца или бол у грудима нису једине последице које особе осећају. Јака мучнина, погоршање хроничних кожних обољења као што су екцем или розацеа - црвенило коже лица. У таквим случајевима, не само да црвенило постаје интензивније, већ особа има осећај као да јој кожа гори.

Стручњаци објашњавају да и бело и црно вино могу изазвати овакве реакције и сматрају да највероватније одређени адитиви, као што су танини, сулфити, колоранти, или процес ферментације доприносе да до реакције дође.

Као још један од симптома, лекари наводе несаницу. Уколико особа примети да након испијања било које количине овог пића има проблем са несаницом или убзраним радом срца, могуће је да је реч о интолеранцији на вино.

Кардиолог Захир Јусуф објашњава да многи прибегавају чашици вина јер сматрају да ће им то помоћи да боље спавају, што никако није случај. "Људско тело производи аминокиселину глутамин, која на човека делује слично као кофеин. Алкохол поспешује производњу глутамина, ометајући нормалан сан и доводећи до несанице", каже кардиолог.

Коментари / 0

Оставите коментар