ЕУ ће помоћи на санацији посљедица поплава

Специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен оцијенио је да су поплаве у БиХ нанијеле огромну штету и да је ЕУ одлучна да на овом проблему ради годинама.

Босна и Херцеговина 30.05.2014 | 11:11
ЕУ ће помоћи на санацији посљедица поплава

Соренсен је истакао да је ЕУ јасно показала своју солидарност и да ће наставити да пружа подршку и помоћ БиХ на санацији посљедица катастрофалних поплава.

"Наша реакција на кризу била је брза и послали смо чак и више него што је од нас тражено. Дали смо максимум да помогнемо. Неких 666 људи радило је свакодневно, 21 држава је ангажована, имали смо хеликоптере у ваздуху, чамце за спашавање...", рекао је Соренсен за "Дневни аваз".

Он је навео да су у БиХ стигли међународни експерти за процјену штете.

"Заједно са Свјетском банком и институцијама УН процјењујемо штете и на основу тога ће се одлучивати у чему ће се и у којим износима помагати БиХ. Са властима БиХ сарађиваћемо врло тијесно у том послу", поручио је Соренсен, који је и шеф Делагације ЕУ у БиХ.

Према његовим ријечима, ЕУ је већ дала Србији и БиХ 65 милиона евра који потичу из ИПА средстава која или нису искориштена или нису потрошена до сада, док се нова средства могу очекивати након процјене штете.

Од тих 65 милиона, прецизира Соренсен, најмање 30 милиона ићи ће БиХ.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ отворио је могућност добијања средстава за БиХ и из других ЕУ фондова, нагласивши да новац који даје ЕУ неће бити злоупотријебљен.

Коментари / 0

Оставите коментар