EU će pomoći na sanaciji posljedica poplava

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen ocijenio je da su poplave u BiH nanijele ogromnu štetu i da je EU odlučna da na ovom problemu radi godinama.

Bosna i Hercegovina 30.05.2014 | 11:11
EU će pomoći na sanaciji posljedica poplava

Sorensen je istakao da je EU jasno pokazala svoju solidarnost i da će nastaviti da pruža podršku i pomoć BiH na sanaciji posljedica katastrofalnih poplava.

"Naša reakcija na krizu bila je brza i poslali smo čak i više nego što je od nas traženo. Dali smo maksimum da pomognemo. Nekih 666 ljudi radilo je svakodnevno, 21 država je angažovana, imali smo helikoptere u vazduhu, čamce za spašavanje...", rekao je Sorensen za "Dnevni avaz".

On je naveo da su u BiH stigli međunarodni eksperti za procjenu štete.

"Zajedno sa Svjetskom bankom i institucijama UN procjenjujemo štete i na osnovu toga će se odlučivati u čemu će se i u kojim iznosima pomagati BiH. Sa vlastima BiH sarađivaćemo vrlo tijesno u tom poslu", poručio je Sorensen, koji je i šef Delagacije EU u BiH.

Prema njegovim riječima, EU je već dala Srbiji i BiH 65 miliona evra koji potiču iz IPA sredstava koja ili nisu iskorištena ili nisu potrošena do sada, dok se nova sredstva mogu očekivati nakon procjene štete.

Od tih 65 miliona, precizira Sorensen, najmanje 30 miliona ići će BiH.

Šef Delegacije EU u BiH otvorio je mogućnost dobijanja sredstava za BiH i iz drugih EU fondova, naglasivši da novac koji daje EU neće biti zloupotrijebljen.

Komentari / 0

Ostavite komentar