Босић: Институције система нису положиле испит

Предсједник и шеф посланичког клуба Српске деморкатске странке у Парламенту БиХ Младен Босић је, током данашње скупштинске расправе о информацији Савјета министара БиХ о посљедицама природне несреће, рекао да институције нису положиле испит и да се нада да су сви  свјесни размјера катастрофе, која је задесила становништво. 

Република Српска 28.05.2014 | 17:31
Босић: Институције система нису положиле испит

- Немојте ми молим вас рећи да је то убирање политичких поена. Власт ће увијек рећи ако не ради како треба да је то убирање политичких поена. Ако кажемо да се Савјет министара није састао прва три дана катастрофе. Ваши закључи су с сједнице 21. и 22. маја па шта сте радили раније, гдје су вам закључци. Па немојте причати да сте радили. Ово је катастрофа, па ја не могу да вјерујем да овдје ико има ко мисли да су институције, а посебно Савјет министара радио све како треба - рекао је Босић, додајући да су људи мрави наспрам силе која се десила.  

- Ми причамо шта се требало урадити прије поплава, шта је требало за вријеме и шта треба послије. Сваке године нас задеси нека несрећа. И ми немамо систем који треба да у таквим ситуацијама реагује- казао је Босић.  Он је поручио да ће тражити и формирање истражне комисије да утврди ко је одговоран за насипе, за нефункционисање координације.  

- Филозофирање шта је чија надлежност је директан примјер нефункционисања овог друштва у моралном смислу. Ово не треба да буде само сједница гдје ће бити презентован извјештај Савјета министара", рекао је Босић дајући закључке да треба извршити  прерасподјелу буџета заједничких институција, јер није довољна по једна дневница.   
 

- Савјет министара мора да претресе буџет и издвоји бар сто милиона КМ - додао је Босић, прецизирајући да се и 540 хиљада врати СДС-у,која су раније блокирана тој странци. 
 
"Та средства ћемо дати у хуманитарне сврхе", рекао је, како се пренијеле агенције, лидер СДС Младен Босић.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ја

28.05.2014 12:47

Сада сте сви паметни Сада мозете да прицате ста је требало и како је требало али нико није ниста уцинио од 2010 до данас како би се могле спрјецити овакве незгоде. А и цисто сумљам да це се ста променути и у следецим годинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралност

28.05.2014 12:56

Господин Босић је требао рећи, да одговорност подједнако сносе сва три ниво власти, а то значи и БиХ, и ентитети и локалне заједнице! Вучић је изјавио, да у Србији највећу одговорност сносе политичари локалних заједница?! Наша опозиција је његов велики обожаваоц, па како коментаришу то, јер се стално позивају на његове поступке и потезе, па питам се да ли ће сада имати двоструке аршине!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

28.05.2014 12:59

Тако је Босићу .Треба формирати Истражну комисију да утврди одговорност владајуће елите и санкционисати нера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво за Ја

28.05.2014 13:00

Управо тако. Сад смо сви паметни и знамо ста је требало а успут и да мало неког оптузимо. А тих 540 миља народ никад неће видјети тако да та прича не пије воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колапс

28.05.2014 13:57

БУДУЦИ ПРЕДСЈЕДНИК ЦЕ ЗАВЕСТИ РЕД. И ПОКАЗАТИ ОВИМ САДАСЊИМ КАКО СЕ ТО РАДИ. ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА СЕ ЗНА КО СТА И КАКО РАДИ И ОДГОВАРА ЗА ТО. ПОХВАЛЕ ЗА НОВАЦ КОЈИ ЦЕ ПОКЛОНИТИ УГРОЗЕНИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сматрам

28.05.2014 15:13

Након ове катализме и помоци народа са свих страна, мислим да децентрализована Босна и зивот са другима и није немогуц и лос како нас убједјују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

28.05.2014 15:21

Глупо је реци да подједнаку одговорност за поплаве сносе дрзава, ентитети и локалне заједнице. До дрзаве је Додику стало ко до лањског снијега, све ради против те дрзаве, да буде инвалидна, мртва, до локалних заједница гдје није на власти Додику је стало ко до репрезентације БиХ у фудбалу, знаци преостају ентитети који су најодговорнији за поплаве. Не могу ентитети извлацити из локалних заједница паре по разлицитим основама, а у локалне заједнице ниста не улагати. Висе цамаца има рафтинг клуб из Бихаца него цијела Цивилна застита Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

народна маса

28.05.2014 15:31

Какав испит... каква прица у циљу предизборне кампање. Па има ли Република Српска полицију, Тузиластво, Специјално тузиластво, судове, закон... Има ли то Босицу или нема. Ако нема гдје су паре које порески обвезници 20 година уплацују? Одмах органе да истразе гдје су паре које су дате да се правосудни систем гради и одрзава????? А ако има ЗАСТО полиција и Тузиластво не ради на утврдјивању ко је крив за то сто је вода поплавила готово пола Српске? Аман нико. Босицу и остали настављате са прицом којом обмањујете народ а све да би затаскали истрагу и прикрили кривце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.05.2014 15:31

Добој, 15.05.2014.г 08.00 часова узбуна (општа опсаност). У 09.30. часова град под водом (немогућа било каква комуникација). За неизбјежност поплаве Добоја знало се у 23.00 часова 14.05.2014.г. Ово су чињенице, а ко ће да убере неки политички поен мене не занима. О каснијем току спашавања и снадбјевања нећу ни да говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

28.05.2014 16:49

Узрок катастрофе је познат, а да ли су последице могле бити блаже, и те како да јесу, да је свако ко је био одговоран одговорно и радио свој посао у периоду који је претходио поплавама као и непосредно у току самих поплава,све који су заказали тј. нису ваљано обављали свој посао треба казнити за наук, да убудуће никоме не падне на памет да несавјесно обавља повјерени му посао,а за сваку похвалу је сто се СДС овако високе суме новца одрице у корист оних којима је помоц потребна и надам се да је то разлог више да Савјет министара изврси судску обавезу према СДС-у .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Волим РС

28.05.2014 17:30

До ове поплаве нисам знао за кога би гласао у избору предсједника Републике Српске а сада мислим да је то само МИЋО МИЋИЋ. Босић ни случајно, а о баји да не трошим ријечи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош983

28.05.2014 18:32

Садасња власт је давно пала на свим испитима. Пардон, полозили су испит из предмета Криминал и корупција! Ту су најбољи убедљиво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралност

29.05.2014 12:33

Прочитајте члан 402 Кривичног закона РС и Закон о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама. Ту се види да је већина одговорности на локалним заједницама и одговорним лицима надлежних установа.Закони су готово идентични и у Србији и Хрватској, зато Вучић и говори о одговорности начелника и градоначелника, јер су они били команданти општинских/градских кризних штабова. Тужилаштво Србије ће вјероватно ићи на нехат, ако истрага покаже да су постојали пропусти.

ОДГОВОРИТЕ