Bosić: Institucije sistema nisu položile ispit

Predsjednik i šef poslaničkog kluba Srpske demorkatske stranke u Parlamentu BiH Mladen Bosić je, tokom današnje skupštinske rasprave o informaciji Savjeta ministara BiH o posljedicama prirodne nesreće, rekao da institucije nisu položile ispit i da se nada da su svi  svjesni razmjera katastrofe, koja je zadesila stanovništvo. 

Republika Srpska 28.05.2014 | 17:31
Bosić: Institucije sistema nisu položile ispit

- Nemojte mi molim vas reći da je to ubiranje političkih poena. Vlast će uvijek reći ako ne radi kako treba da je to ubiranje političkih poena. Ako kažemo da se Savjet ministara nije sastao prva tri dana katastrofe. Vaši zaključi su s sjednice 21. i 22. maja pa šta ste radili ranije, gdje su vam zaključci. Pa nemojte pričati da ste radili. Ovo je katastrofa, pa ja ne mogu da vjerujem da ovdje iko ima ko misli da su institucije, a posebno Savjet ministara radio sve kako treba - rekao je Bosić, dodajući da su ljudi mravi naspram sile koja se desila.  

- Mi pričamo šta se trebalo uraditi prije poplava, šta je trebalo za vrijeme i šta treba poslije. Svake godine nas zadesi neka nesreća. I mi nemamo sistem koji treba da u takvim situacijama reaguje- kazao je Bosić.  On je poručio da će tražiti i formiranje istražne komisije da utvrdi ko je odgovoran za nasipe, za nefunkcionisanje koordinacije.  

- Filozofiranje šta je čija nadležnost je direktan primjer nefunkcionisanja ovog društva u moralnom smislu. Ovo ne treba da bude samo sjednica gdje će biti prezentovan izvještaj Savjeta ministara", rekao je Bosić dajući zaključke da treba izvršiti  preraspodjelu budžeta zajedničkih institucija, jer nije dovoljna po jedna dnevnica.   
 

- Savjet ministara mora da pretrese budžet i izdvoji bar sto miliona KM - dodao je Bosić, precizirajući da se i 540 hiljada vrati SDS-u,koja su ranije blokirana toj stranci. 
 
"Ta sredstva ćemo dati u humanitarne svrhe", rekao je, kako se prenijele agencije, lider SDS Mladen Bosić.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Ja

28.05.2014 12:47

Sada ste svi pametni Sada mozete da pricate sta je trebalo i kako je trebalo ali niko nije nista ucinio od 2010 do danas kako bi se mogle sprjeciti ovakve nezgode. A i cisto sumljam da ce se sta promenuti i u sledecim godinama

ODGOVORITE
Name

Неутралност

28.05.2014 12:56

Господин Босић је требао рећи, да одговорност подједнако сносе сва три ниво власти, а то значи и БиХ, и ентитети и локалне заједнице! Вучић је изјавио, да у Србији највећу одговорност сносе политичари локалних заједница?! Наша опозиција је његов велики обожаваоц, па како коментаришу то, јер се стално позивају на његове поступке и потезе, па питам се да ли ће сада имати двоструке аршине!?

ODGOVORITE
Name

Miki

28.05.2014 12:59

Tako je Bosiću .Treba formirati Istražnu komisiju da utvrdi odgovornost vladajuće elite i sankcionisati nera.

ODGOVORITE
Name

Bravo za Ja

28.05.2014 13:00

Upravo tako. Sad smo svi pametni i znamo sta je trebalo a usput i da malo nekog optuzimo. A tih 540 milja narod nikad neće vidjeti tako da ta priča ne pije vode.

ODGOVORITE
Name

kolaps

28.05.2014 13:57

BUDUCI PREDSJEDNIK CE ZAVESTI RED. I POKAZATI OVIM SADASNJIM KAKO SE TO RADI. VRIJEME JE DA SE ZNA KO STA I KAKO RADI I ODGOVARA ZA TO. POHVALE ZA NOVAC KOJI CE POKLONITI UGROZENIMA.

ODGOVORITE
Name

smatram

28.05.2014 15:13

Nakon ove katalizme i pomoci naroda sa svih strana, mislim da decentralizovana Bosna i zivot sa drugima i nije nemoguc i los kako nas ubjedjuju.

ODGOVORITE
Name

neko

28.05.2014 15:21

Glupo je reci da podjednaku odgovornost za poplave snose drzava, entiteti i lokalne zajednice. Do drzave je Dodiku stalo ko do lanjskog snijega, sve radi protiv te drzave, da bude invalidna, mrtva, do lokalnih zajednica gdje nije na vlasti Dodiku je stalo ko do reprezentacije BiH u fudbalu, znaci preostaju entiteti koji su najodgovorniji za poplave. Ne mogu entiteti izvlaciti iz lokalnih zajednica pare po razlicitim osnovama, a u lokalne zajednice nista ne ulagati. Vise camaca ima rafting klub iz Bihaca nego cijela Civilna zastita Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

narodna masa

28.05.2014 15:31

Kakav ispit... kakva prica u cilju predizborne kampanje. Pa ima li Republika Srpska policiju, Tuzilastvo, Specijalno tuzilastvo, sudove, zakon... Ima li to Bosicu ili nema. Ako nema gdje su pare koje poreski obveznici 20 godina uplacuju? Odmah organe da istraze gdje su pare koje su date da se pravosudni sistem gradi i odrzava????? A ako ima ZASTO policija i Tuzilastvo ne radi na utvrdjivanju ko je kriv za to sto je voda poplavila gotovo pola Srpske? Aman niko. Bosicu i ostali nastavljate sa pricom kojom obmanjujete narod a sve da bi zataskali istragu i prikrili krivce.

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.05.2014 15:31

Doboj, 15.05.2014.g 08.00 časova uzbuna (opšta opsanost). U 09.30. časova grad pod vodom (nemoguća bilo kakva komunikacija). Za neizbježnost poplave Doboja znalo se u 23.00 časova 14.05.2014.g. Ovo su činjenice, a ko će da ubere neki politički poen mene ne zanima. O kasnijem toku spašavanja i snadbjevanja neću ni da govorim.

ODGOVORITE
Name

mila

28.05.2014 16:49

Uzrok katastrofe je poznat, a da li su posledice mogle biti blaže, i te kako da jesu, da je svako ko je bio odgovoran odgovorno i radio svoj posao u periodu koji je prethodio poplavama kao i neposredno u toku samih poplava,sve koji su zakazali tj. nisu valjano obavljali svoj posao treba kazniti za nauk, da ubuduće nikome ne padne na pamet da nesavjesno obavlja povjereni mu posao,a za svaku pohvalu je sto se SDS ovako visoke sume novca odrice u korist onih kojima je pomoc potrebna i nadam se da je to razlog više da Savjet ministara izvrsi sudsku obavezu prema SDS-u .

ODGOVORITE
Name

Volim RS

28.05.2014 17:30

Do ove poplave nisam znao za koga bi glasao u izboru predsjednika Republike Srpske a sada mislim da je to samo MIĆO MIĆIĆ. Bosić ni slučajno, a o baji da ne trošim riječi...

ODGOVORITE
Name

Miloš983

28.05.2014 18:32

Sadasnja vlast je davno pala na svim ispitima. Pardon, polozili su ispit iz predmeta Kriminal i korupcija! Tu su najbolji ubedljivo!

ODGOVORITE
Name

Неутралност

29.05.2014 12:33

Прочитајте члан 402 Кривичног закона РС и Закон о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама. Ту се види да је већина одговорности на локалним заједницама и одговорним лицима надлежних установа.Закони су готово идентични и у Србији и Хрватској, зато Вучић и говори о одговорности начелника и градоначелника, јер су они били команданти општинских/градских кризних штабова. Тужилаштво Србије ће вјероватно ићи на нехат, ако истрага покаже да су постојали пропусти.

ODGOVORITE