Интернет "из свемира"

Да ли је могуће широм света имати Интернет без каблова, без мобилне мреже и по приступачној цени? Да, показали су инжењери сателитске комуникације на Међународној изложби Ваздухопловства, ИЛА 2014 у Берлину.

Информационе технологије 25.05.2014 | 12:42
Интернет "из свемира"

Ко жели на Интернет, обично користи жичане или бежичне мреже. Али постоји још један начин: преко сателита. Данас су сателитске везе стабилне и поуздане и зато занимљиве не само за људе у удаљеним регионима света, већ и за фирме у развијеним земљама који желе да избегну пад система то јест прекид интернета.

Да покаже колико је лако, Патрик Луис из фирме Телеспазио Вега је аутомобил опремио сателитским системом. Антена је сакривена у неупадљивом пртљажнику на крову. "У пртљажнику су два уређаја: контролна јединица за сателитску антену на крову и сателитски модем,“ каже Луис.

За два минута онлајн

Системом се врло једноставно управља, пише Дојче веле. Постоје само два дугмета. Једно антени даје команду: "Пронађи сателит", а друго "Увуци се". "Чак и обичан трговац као ја, дакле неко ко не познаје технику, може лако да користи овај уређај", каже Луис, и притиска прво дугме. Отвара се пртљажник на крову и сателитска антена се извлачи потпуно аутоматски.

"У антени је инсталиран ГПС сензор, компас и мерни уређај који прецизно зна под којим се углом ауто управо налази", каже Луис. "Све те податке користи контролна јединица како би се до у милиметар прецизно оријентисала према сателиту."

Већ после два минута имамо интернет конекцију - брже од лаптопа којем је потребно више времена да се подигне. А и брзина интернета је прилично импресивна: 20 Мбпс доwнлоад и 6 Мбпс уплоад.

Ако сурфујете, једва примећујете разлику у односу на брзу ДСЛ линију код куће. "Вец́ина људи који користе такву линију имају више него довољно пропусног опсега за све своје апликације", каже Луис. "Чак и ХД филмови могу добро да прођу."

Софтвер мора бити прилагођен

Само код одређених софтверских апликација, где су два рачунара преко Интернета врло блиско повезана, понекад може бити мањих проблема. На пример, ако се неки рачунар из Немачке, користи у САД, као што је то случај са програмима за управљање великим компанијама. Ту може да дође до кашњења: сигнали са једног рачунара на други не могу да буду бржи од брзине светлости, па се заобилазни пут преко сателита манифестује кратким паузама. Али, ако се користи прилагођени софтвер и тзв. "кеш" (цасх), и овај овај проблем се може решити.

Трошкови интернета из свемира се разликују у зависности од тога за шта се користи. Произвођач мора да конфигурише систем и софтвер према потребама корисника, то не може да се купи у радњи као пакет. Ипак све то не мора да буде скупо: Када је систем инсталиран и ако се не користи пун опсег, трошкови могу бити ограничени на око 60 евра месечно - нису свима потребне скупе антене на крову аутомобила.

"Тањир" које се иначе користи за пријем ТВ програма, за већину је потпуно довољан. "С обзиром на то да сада имамо много моћније сателите него у прошлости, а и побољшан пренос, и са малим „тањирима“ могу да се постигне велики пропусни опсег," каже физичар Карл-Хајнц Вокер, шеф корисничког сервиса.

На овај начин, на пример, школе или фирме у удаљеним регионима света могу лако да се повежу са интернетом. Али сателитски интернет има нешто да понуди и за купце у високо развијеним индустријским земљама - поузданост. За многа средња и велика предузећа, на пример банке, пад система одмах значи и тешке финансијске губитке. Због тога се ослањају на "бекап системе": имају линије код две различите телекомуникационе фирме.

Међутим, пословне зграде су са спољним светом обично повезане само са једном каблом, којег деле многи провајдери. То значи да обе комуникационе везе иду преко истог кабла. У случају механичког оштећења,ако избије пожар, или у целом кварту нестане струје – онда стварно ништа више не функционише.

„Сателит као алтернатива једини је начин који обезбеђује регионалну независност комуникације", каже Луис.

Повезивање са подручјима које је погодила катастрофа

Сателитске везе су нарочито важне после природних катастрофа - и за спасиоце. "Када дођете у област погођену катастрофом, потребне су вам, на пример, фотографије из свемира, и то што је могуће пре, како би могли да видите размере катастрофе. И то се, веома брзо и поуздано може пренети са сателитском антеном. То не може ни један други медиј”, каже Вокер.

И прекоокенаска пловидба одавно користи интернет. Међутим, сателитски интернет за њих је нешто компликованији: Бродовима су потребне високо специјализоване антене које се монтирају у три димензије, тако да могу да компензују кретање брода", рекао је Вокер.

Савремени контејнерски бродови користе интернет првенствено за примање и слање актуелних морских мапа и логистичких информација. Али, морнари желе да буду информисани и о светским догађајима.

Коментари / 0

Оставите коментар