Министар упозоравао: Насипи нам никакви, пријети нам потоп!

Ако хитно не обновимо систем заштите од поплава, цијелом сјеверном дијелу Репубике Српске, који се налази у сливу Саве, пријете поплаве катастрофалних размјера. 

Република Српска 23.05.2014 | 22:29
Министар упозоравао: Насипи нам никакви, пријети нам потоп!

Овако започиње интервју који је бивши министар Братић дао Пресу, прије катастрофалних поплава 2010.

25.3.2010

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић тврди да је обнова система одбране од поплава далеко најважнији задатак за Републику Српску. Братић истиче да тај посао мора да се заврши до краја наредне године јер сјеверном дијелу Српске, који се налази у сливу Саве, прети реална опасност од катастрофе несагледивих размера.

- Дуже од 30 година нема никаквих улагања у систем одбране од поплава и стално понављам да је крајње вријеме да се нешто учини. И у вријеме када нисам био министар апеловао сам да се ово питање коначно ријеши, макар и подизањем кредита. Међутим, проблем је у томе што стране банке за овакве намјене тешко одобравају кредите - каже Братић у интервјуу за Пресс РС.

 

Откуд то да се ви сада толико залажете за одбрану од поплава када је познато да је опозиција после великих поплава у фебруару тражила вашу оставку јер нисте урадили ништа да се та катастрофа избјегне?

- Позивам вас да прегледате стенограме са седница Владе и уверите се да сви министри заједно нису истицали важност улагања у систем одбране од поплава као што сам то чинио ја.

 

Па ко је онда крив?

- У извјештају надлежних комисија за процјену штете можете да видите да се у фебруару догодило нешто несвакидашње. Наиме, мјесечне количине падавина премашиле су вриједности уобичајене за цијелу годину. То су ствари које се дешавају једном у 10 или 20 година. Осим тога, у систем одбране од поплава ништа није улагано 35 година, због чега је и министар Пухалац недавно изјавио да за Српску у овом тренутку нема значајнијег питања, са чиме сам потпуно сагласан.

 

Колико запослених има у вашем министарству?

- Толико мало да чак не испуњавамо ни прописе Народне скупштине РС! Наиме, скупштина је на предлог Владе РС прије више од две године одобрила да ово министарство запошљава 158 људи. Данас, скоро двије и по године касније, ово министарство има 64 запослена радника, иако је највиши законодавни орган проценио да нам за нормално функционисање треба 158. С друге стране, у Влади данас имамо примјер министарстава која су последњих година утростручила број запослених. Изузетно сам разочаран због оваквих ствари.

 

Колико новца треба за реконструкцију система?

- Потребно је око 60 милиона евра да систем доведемо у добро стање. Међутим, из добро познатих економских разлога недавно смо потписали протокол с једном италијанском компанијом која је спремна да нам одобри кредит од неких 35 милиона. Та цифра је доња граница испод које не бисмо смјели ићи. Понуда Италијана налази се на столу министра финансија и још чекамо његово одобрење.

 

Да ли је РС већ могла да ријеши властитим средствима овај проблем?

- Ниједна влада РС није располагала с довољно новца за реализацију овог пројекта. Једина могућност се отворила путем одобравања средстава од стране Инвестиционо-развојне банке РС.

 

Да ли је неком пало на памет да се за помоћ обрати ИРБ-у?

- И те како је падало на памет, и то баш министру с којим сада разговарате.

 

Па?

- Из ИРБ-а нисмо добили сагласност. То је све што могу да вам кажем.

 

Колико сте новца тражили?

- Прво 15 милиона КМ, а потом смо ту цифру смањили на девет милиона.

 

И опет ништа?

- Ништа.

Извор:  фронтал.рс

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

ЛИЛИ

23.05.2014 12:20

И треба нас потопити грозни смо сто је оцигледно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

23.05.2014 12:29

Мозе ли овај портал објавити вијест која недодаје сона рану!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

23.05.2014 12:30

Лили, јадни смо и биједни, али треба помоћи колико се може, сада, у овом тренутку - а послије, коначно, кренути са чишћењем узрока оваквих ствари, доста ми је чишћења Мафијашких посљедица...ако нам ово не буде наук....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош БЛ

23.05.2014 12:31

Истина је нажалост неумољива и кад тад све дође на своје, као што не пада снијег да покрије бријег, него да свако остави свој траг, тако је исто и са овим поплавама. Додик и камарила су се убили тражећи стратешке партнере око хидроелектрана и термоелектрана, ЧЕЗ, Рашид, Хамовић, па ови Талијани на Дрини...све оно што је лако продати, Додик је гањао свој проценат, а за насипе? Па нема тамо интереса тајкунска свита, зато ни један посао није започет, не само посао, него ни пројектна документација. Поднесите оставке моментално, ако вам је стало и трун до овог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

23.05.2014 12:36

Да он има труна свијести и савјести, клекнуо би пред народ , замолио опроштај и убио се. Довео је свој народ и земљу своју у најтежу ситуацију од његовог постанка. Људи буквално немају шта да једу, колективно, немају крова над главом, немају посла. И та сад, мрцина је отишла да проси да подијели народу као керу комад хљеба, не зато што му га је жао, што га воли него се боји за своје дупе смрдљиво. А, одакле намирити штету људима, одакле подијелити пензије, плате...? Све је покрао са својим разбојницима. Када би смрдоња и његови смрдоњићи вратили оно што су покрали, могло би доста тога да се поправи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст система

23.05.2014 12:37

Али зато је било 3 милиончета за омладину, да не буду наркомани и клошари...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаркоММ

23.05.2014 12:43

Нисам стручњак у овој области али неке су ствари очигледне. Да се број запослених није драстично повећао пред изборе и да се нису огромне паре трошиле на њихове доприносе, да се смањио возни парк и његови трошкови, да су се смањила расипништва функционера о трошку државе, да се водила једна нормална економска политика, да пепелница у згради Владе није коштала 1800 КМ, да нису градили најскупљи аутопут у свијету и тд.могли смо да изградимо зид око РС а не ове насипе који нам значе живот. Али, кога је брига за народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

23.05.2014 12:46

Сви у Сабац на васар да купите ста је вода одњела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош983

23.05.2014 12:47

Ко је крив? Одговор јасан ВЛАДА РС. За насипе нема новца, а за сина има да не буде наркоман! Да имају имало савјести оставке би сви поднијели. Упропастили су РС, народ довели на ивицу егзистенције, а пријатељи, браца, кумови пуних дзепова нормално зиве. Сдитим се и поменути ко нас представља у свијету! ОСТАВКЕ ХИТНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

23.05.2014 12:52

Министре Братић , За Бају је Андрић град приоритетнији од тих ваших насипа а поготова Андрић град са хелиодромом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браин_дамаге

23.05.2014 12:58

Одакле паре за насипа, ваљда је преце да се министри, замјеници министара и цетврти савјетник замјеника министра возају у Аудију а6 и а8. Бојим се искривила би им се ледја да се провозају у некој Скоди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈованБЛ

23.05.2014 13:02

Господине Братицу Влада РС има приоритете, насипи су на задњем мјесту. Треба прво да се синови обезбједе за цитав зивот како не би били на улици, затим да се куму да јос који динар да не буде гладан (ста це јадан, нема довољно), затим да се новац за кампању на вријеме обезбиједи, даље да се даје за Андрицград од кога Република Српска нема ама бас никакве користи. За насег предсједника су ово приоритети, не зна он ни за насипе, а ни за народ. Заборавих додати да је приоритет и естрада, музика, сатор, микрофон и пјевац Миле, све то коста,а сто смо ми у колапсу њих бас брига! Све је ово битније од насипа и од народа! Једна велика срамота Владе РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко33

23.05.2014 13:12

Тузно је и залосно сто данас пребацују оптузбе на локалну заједницу, а сами су упозоравали на поплаве..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папагај

23.05.2014 13:59

Афоризам: Истина је обично на средини. Гдје је вода - НАЈДУБЉА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

23.05.2014 14:19

ВРАТИ 10 000 000 ШТО СИ ПРЕБАЦИО НА РАЧУН СВОЈЕ ФИРМЕ СА РАЧУНА ВОДЕ СРПСКЕ. ТИ СИ ЈЕДАН ОД ПРВООПТУЖЕНИХ И КОЈИ ЋЕ ДЕБЕЛО ОДГОВАРАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брацал

23.05.2014 14:52

Пљацка се наставља до даљњег. Молим да се престане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесиње

23.05.2014 15:01

Овај Братиц је највисе пара и узео за те пројекте који ниста не вриједе, милиони су у питању, а сад као несто он паметује.Одакле вила у Требињу преко ноци, а Братицу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

23.05.2014 16:39

Ако Додик после овога добије изборе стварно се треба запитати? Онда ми неце бити зао и да нас неки метеор удари,јер смо вероватно заслузили кад бирамо овакве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срба

23.05.2014 19:07

Господине Братицу зашто нисте предузели ниста конкретно док сте били Министар.Лако је сад причати из угла, неке небулозе.Нисте ниста рекли што је било непознато јавности.Колико сте пара покрали,и откуд Вам фарма крава у Љубињу,која се води на једном Љубинцу.Јавност очигледно да не зна неке ствари,ал се искрено надам да ће и ти изаћи на свијетло дана.Није ова прича о поплавама нека непознаница да се измишља топла вода већ треба само направити пројекте и урадити насипе.Паре очигледно су увијек проблем,ал ако се настави са оваквом политиком коју води СНСД никуда нећемо стићи.Искрено се надам да ће овај министар кад рад изаћи пред лице правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

влатко

23.05.2014 19:50

Битно да је БРАТИЋ добио захвалницу као почасни и заслужни грађанин БИЛЕЋЕ за вријеме министровања и да је напунио џепове еврићима,а насип био или небио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сетац

23.05.2014 22:48

Коме је прицао када нам у фотељама сједи голи сљам и незналице. ПотребНе хитне промјене власти у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

требињац

24.05.2014 08:08

Сто си крао Братицу,сто ниси улагао?Хоцес опет да добијес паре па да их мазнес?Енеце моци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

санн

24.05.2014 10:43

хттп://www.вијести.ба/вијести/бих/194396-Бивси-министар-Братиц-упумпао-милионе-своју-приватну-фирму.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

цико

25.05.2014 10:22

Цњенице су цињенице од рата на овамо ниста није радјено на застити од поплава и зато сви који су били на власти све ове године треба да се покрију усима и ЦАВИЦ и ИВАНИЦ СДС и СНСД толико су се измјењали на власти а нико ниста није предузимао зато им је боље да заврну рукаве и помогну овом унесреценом народу него да серендају!

ОДГОВОРИТЕ