Ministar upozoravao: Nasipi nam nikakvi, prijeti nam potop!

Ako hitno ne obnovimo sistem zaštite od poplava, cijelom sjevernom dijelu Repubike Srpske, koji se nalazi u slivu Save, prijete poplave katastrofalnih razmjera. 

Republika Srpska 23.05.2014 | 22:29
Ministar upozoravao: Nasipi nam nikakvi, prijeti nam potop!

Ovako započinje intervju koji je bivši ministar Bratić dao Presu, prije katastrofalnih poplava 2010.

25.3.2010

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić tvrdi da je obnova sistema odbrane od poplava daleko najvažniji zadatak za Republiku Srpsku. Bratić ističe da taj posao mora da se završi do kraja naredne godine jer sjevernom dijelu Srpske, koji se nalazi u slivu Save, preti realna opasnost od katastrofe nesagledivih razmera.

- Duže od 30 godina nema nikakvih ulaganja u sistem odbrane od poplava i stalno ponavljam da je krajnje vrijeme da se nešto učini. I u vrijeme kada nisam bio ministar apelovao sam da se ovo pitanje konačno riješi, makar i podizanjem kredita. Međutim, problem je u tome što strane banke za ovakve namjene teško odobravaju kredite - kaže Bratić u intervjuu za Press RS.

 

Otkud to da se vi sada toliko zalažete za odbranu od poplava kada je poznato da je opozicija posle velikih poplava u februaru tražila vašu ostavku jer niste uradili ništa da se ta katastrofa izbjegne?

- Pozivam vas da pregledate stenograme sa sednica Vlade i uverite se da svi ministri zajedno nisu isticali važnost ulaganja u sistem odbrane od poplava kao što sam to činio ja.

 

Pa ko je onda kriv?

- U izvještaju nadležnih komisija za procjenu štete možete da vidite da se u februaru dogodilo nešto nesvakidašnje. Naime, mjesečne količine padavina premašile su vrijednosti uobičajene za cijelu godinu. To su stvari koje se dešavaju jednom u 10 ili 20 godina. Osim toga, u sistem odbrane od poplava ništa nije ulagano 35 godina, zbog čega je i ministar Puhalac nedavno izjavio da za Srpsku u ovom trenutku nema značajnijeg pitanja, sa čime sam potpuno saglasan.

 

Koliko zaposlenih ima u vašem ministarstvu?

- Toliko malo da čak ne ispunjavamo ni propise Narodne skupštine RS! Naime, skupština je na predlog Vlade RS prije više od dve godine odobrila da ovo ministarstvo zapošljava 158 ljudi. Danas, skoro dvije i po godine kasnije, ovo ministarstvo ima 64 zaposlena radnika, iako je najviši zakonodavni organ procenio da nam za normalno funkcionisanje treba 158. S druge strane, u Vladi danas imamo primjer ministarstava koja su poslednjih godina utrostručila broj zaposlenih. Izuzetno sam razočaran zbog ovakvih stvari.

 

Koliko novca treba za rekonstrukciju sistema?

- Potrebno je oko 60 miliona evra da sistem dovedemo u dobro stanje. Međutim, iz dobro poznatih ekonomskih razloga nedavno smo potpisali protokol s jednom italijanskom kompanijom koja je spremna da nam odobri kredit od nekih 35 miliona. Ta cifra je donja granica ispod koje ne bismo smjeli ići. Ponuda Italijana nalazi se na stolu ministra finansija i još čekamo njegovo odobrenje.

 

Da li je RS već mogla da riješi vlastitim sredstvima ovaj problem?

- Nijedna vlada RS nije raspolagala s dovoljno novca za realizaciju ovog projekta. Jedina mogućnost se otvorila putem odobravanja sredstava od strane Investiciono-razvojne banke RS.

 

Da li je nekom palo na pamet da se za pomoć obrati IRB-u?

- I te kako je padalo na pamet, i to baš ministru s kojim sada razgovarate.

 

Pa?

- Iz IRB-a nismo dobili saglasnost. To je sve što mogu da vam kažem.

 

Koliko ste novca tražili?

- Prvo 15 miliona KM, a potom smo tu cifru smanjili na devet miliona.

 

I opet ništa?

- Ništa.

Izvor:  frontal.rs

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

LILI

23.05.2014 12:20

I treba nas potopiti grozni smo sto je ocigledno.

ODGOVORITE
Name

bob

23.05.2014 12:29

Moze li ovaj portal objaviti vijest koja nedodaje sona ranu!???

ODGOVORITE
Name

SAŠA

23.05.2014 12:30

Lili, jadni smo i bijedni, ali treba pomoći koliko se može, sada, u ovom trenutku - a poslije, konačno, krenuti sa čišćenjem uzroka ovakvih stvari, dosta mi je čišćenja Mafijaških posljedica...ako nam ovo ne bude nauk....

ODGOVORITE
Name

Милош БЛ

23.05.2014 12:31

Истина је нажалост неумољива и кад тад све дође на своје, као што не пада снијег да покрије бријег, него да свако остави свој траг, тако је исто и са овим поплавама. Додик и камарила су се убили тражећи стратешке партнере око хидроелектрана и термоелектрана, ЧЕЗ, Рашид, Хамовић, па ови Талијани на Дрини...све оно што је лако продати, Додик је гањао свој проценат, а за насипе? Па нема тамо интереса тајкунска свита, зато ни један посао није започет, не само посао, него ни пројектна документација. Поднесите оставке моментално, ако вам је стало и трун до овог народа.

ODGOVORITE
Name

Luka

23.05.2014 12:36

Da on ima truna svijesti i savjesti, kleknuo bi pred narod , zamolio oproštaj i ubio se. Doveo je svoj narod i zemlju svoju u najtežu situaciju od njegovog postanka. Ljudi bukvalno nemaju šta da jedu, kolektivno, nemaju krova nad glavom, nemaju posla. I ta sad, mrcina je otišla da prosi da podijeli narodu kao keru komad hljeba, ne zato što mu ga je žao, što ga voli nego se boji za svoje dupe smrdljivo. A, odakle namiriti štetu ljudima, odakle podijeliti penzije, plate...? Sve je pokrao sa svojim razbojnicima. Kada bi smrdonja i njegovi smrdonjići vratili ono što su pokrali, moglo bi dosta toga da se popravi.

ODGOVORITE
Name

Пропаст система

23.05.2014 12:37

Али зато је било 3 милиончета за омладину, да не буду наркомани и клошари...

ODGOVORITE
Name

MarkoMM

23.05.2014 12:43

Nisam stručnjak u ovoj oblasti ali neke su stvari očigledne. Da se broj zaposlenih nije drastično povećao pred izbore i da se nisu ogromne pare trošile na njihove doprinose, da se smanjio vozni park i njegovi troškovi, da su se smanjila rasipništva funkcionera o trošku države, da se vodila jedna normalna ekonomska politika, da pepelnica u zgradi Vlade nije koštala 1800 KM, da nisu gradili najskuplji autoput u svijetu i td.mogli smo da izgradimo zid oko RS a ne ove nasipe koji nam znače život. Ali, koga je briga za narod...

ODGOVORITE
Name

Baja

23.05.2014 12:46

Svi u Sabac na vasar da kupite sta je voda odnjela.

ODGOVORITE
Name

Miloš983

23.05.2014 12:47

Ko je kriv? Odgovor jasan VLADA RS. Za nasipe nema novca, a za sina ima da ne bude narkoman! Da imaju imalo savjesti ostavke bi svi podnijeli. Upropastili su RS, narod doveli na ivicu egzistencije, a prijatelji, braca, kumovi punih dzepova normalno zive. Sditim se i pomenuti ko nas predstavlja u svijetu! OSTAVKE HITNO!

ODGOVORITE
Name

Miki

23.05.2014 12:52

Ministre Bratić , Za Baju je Andrić grad prioritetniji od tih vaših nasipa a pogotova Andrić grad sa heliodromom

ODGOVORITE
Name

Brain_damage

23.05.2014 12:58

Odakle pare za nasipa, valjda je prece da se ministri, zamjenici ministara i cetvrti savjetnik zamjenika ministra vozaju u Audiju a6 i a8. Bojim se iskrivila bi im se ledja da se provozaju u nekoj Skodi.

ODGOVORITE
Name

JovanBL

23.05.2014 13:02

Gospodine Braticu Vlada RS ima prioritete, nasipi su na zadnjem mjestu. Treba prvo da se sinovi obezbjede za citav zivot kako ne bi bili na ulici, zatim da se kumu da jos koji dinar da ne bude gladan (sta ce jadan, nema dovoljno), zatim da se novac za kampanju na vrijeme obezbijedi, dalje da se daje za Andricgrad od koga Republika Srpska nema ama bas nikakve koristi. Za naseg predsjednika su ovo prioriteti, ne zna on ni za nasipe, a ni za narod. Zaboravih dodati da je prioritet i estrada, muzika, sator, mikrofon i pjevac Mile, sve to kosta,a sto smo mi u kolapsu njih bas briga! Sve je ovo bitnije od nasipa i od naroda! Jedna velika sramota Vlade RS!

ODGOVORITE
Name

marko33

23.05.2014 13:12

Tuzno je i zalosno sto danas prebacuju optuzbe na lokalnu zajednicu, a sami su upozoravali na poplave..

ODGOVORITE
Name

Papagaj

23.05.2014 13:59

Aforizam: Istina je obično na sredini. Gdje je voda - NAJDUBLJA.

ODGOVORITE
Name

Herc

23.05.2014 14:19

VRATI 10 000 000 ŠTO SI PREBACIO NA RAČUN SVOJE FIRME SA RAČUNA VODE SRPSKE. TI SI JEDAN OD PRVOOPTUŽENIH I KOJI ĆE DEBELO ODGOVARATI.

ODGOVORITE
Name

bracal

23.05.2014 14:52

Pljacka se nastavlja do daljnjeg. Molim da se prestane.

ODGOVORITE
Name

Nevesinje

23.05.2014 15:01

Ovaj Bratic je najvise para i uzeo za te projekte koji nista ne vrijede, milioni su u pitanju, a sad kao nesto on pametuje.Odakle vila u Trebinju preko noci, a Braticu?

ODGOVORITE
Name

Nikola

23.05.2014 16:39

Ako Dodik posle ovoga dobije izbore stvarno se treba zapitati? Onda mi nece biti zao i da nas neki meteor udari,jer smo verovatno zasluzili kad biramo ovakve!

ODGOVORITE
Name

Srba

23.05.2014 19:07

Gospodine Braticu zašto niste preduzeli nista konkretno dok ste bili Ministar.Lako je sad pričati iz ugla, neke nebuloze.Niste nista rekli što je bilo nepoznato javnosti.Koliko ste para pokrali,i otkud Vam farma krava u Ljubinju,koja se vodi na jednom Ljubincu.Javnost očigledno da ne zna neke stvari,al se iskreno nadam da će i ti izaći na svijetlo dana.Nije ova priča o poplavama neka nepoznanica da se izmišlja topla voda već treba samo napraviti projekte i uraditi nasipe.Pare očigledno su uvijek problem,al ako se nastavi sa ovakvom politikom koju vodi SNSD nikuda nećemo stići.Iskreno se nadam da će ovaj ministar kad rad izaći pred lice pravde.

ODGOVORITE
Name

vlatko

23.05.2014 19:50

Bitno da je BRATIĆ dobio zahvalnicu kao počasni i zaslužni građanin BILEĆE za vrijeme ministrovanja i da je napunio džepove evrićima,a nasip bio ili nebio.

ODGOVORITE
Name

setac

23.05.2014 22:48

Kome je pricao kada nam u foteljama sjedi goli sljam i neznalice. PotrebNe hitne promjene vlasti u RS.

ODGOVORITE
Name

trebinjac

24.05.2014 08:08

Sto si krao Braticu,sto nisi ulagao?Hoces opet da dobijes pare pa da ih maznes?Enece moci!

ODGOVORITE
Name

sann

24.05.2014 10:43

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/194396-Bivsi-ministar-Bratic-upumpao-milione-svoju-privatnu-firmu.html

ODGOVORITE
Name

ciko

25.05.2014 10:22

Cnjenice su cinjenice od rata na ovamo nista nije radjeno na zastiti od poplava i zato svi koji su bili na vlasti sve ove godine treba da se pokriju usima i CAVIC i IVANIC SDS i SNSD toliko su se izmjenjali na vlasti a niko nista nije preduzimao zato im je bolje da zavrnu rukave i pomognu ovom unesrecenom narodu nego da serendaju!

ODGOVORITE