Угрожен Мали Зворник

У реци је више од 100.000 кубика земље и камена, а клизиште је преградило трећину корита, због чега мосту прети рушење, а граду поплава.

Србија 20.05.2014 | 12:23
Угрожен Мали Зворник

Читаво брдо Камен у Малом Зворнику клизи право у Дрину! У реци је већ више од 100.000 кубика земље и камена, а клизиште је преградило трећину корита реке.

Драматичну ситуацију у градићу у долини Дрине појачава и чињеница да клизи огромно пространство од 64 хектара земље, а до које дубине је брдо покренуто, колико стотина хиљада, или милиона кубика иде ка реци, да ли ће стати и где, то више овде нико не зна, нити може да прогнозира.

Прекинут је и пут Мали Зворник - Лозница.

У општини Мали Зворник кажу да стари пешачки мост преко Дрине између Малог Зворника и Зворника, на коме је и гранични прелаз, засад није угрожен.

"Разрадили смо све могуће сценарије, најгори, за који не знамо хоће ли се и када десити, јесте да цело брдо одједном слети у Дрину. У том случају земља би дошла до висине моста, матица реке била би усмерена ка Зворнику, где би дошло до плављења, а огроман притисак земље и воде био би усмерен право на стубове и сам мост, који би тада, вероватно, био тешко угрожен", рекао је председник општине Мали Зворник Драган Богићевић


По том сценарију, у Малом Зворнику не би било великог плављења, али би притисак воде отишао низводно, десном обалом, где је више десетина стамбених објеката - каже Богићевић и апелује да су општини неопходни флаширана вода, нафта и тешке грађевинске машине.

Мали Зворник је са 5.000 становника четири дана био без телефона, део града и без воде, банке нису радиле због прекинутог интернета...

На 64 места клизишта угрожавају куће.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ивана и Марко Јевтиц

21.05.2014 03:42

Нека вас драги Бог цува и спасава .

ОДГОВОРИТЕ