Ugrožen Mali Zvornik

U reci je više od 100.000 kubika zemlje i kamena, a klizište je pregradilo trećinu korita, zbog čega mostu preti rušenje, a gradu poplava.

Srbija 20.05.2014 | 12:23
Ugrožen Mali Zvornik

Čitavo brdo Kamen u Malom Zvorniku klizi pravo u Drinu! U reci je već više od 100.000 kubika zemlje i kamena, a klizište je pregradilo trećinu korita reke.

Dramatičnu situaciju u gradiću u dolini Drine pojačava i činjenica da klizi ogromno prostranstvo od 64 hektara zemlje, a do koje dubine je brdo pokrenuto, koliko stotina hiljada, ili miliona kubika ide ka reci, da li će stati i gde, to više ovde niko ne zna, niti može da prognozira.

Prekinut je i put Mali Zvornik - Loznica.

U opštini Mali Zvornik kažu da stari pešački most preko Drine između Malog Zvornika i Zvornika, na kome je i granični prelaz, zasad nije ugrožen.

"Razradili smo sve moguće scenarije, najgori, za koji ne znamo hoće li se i kada desiti, jeste da celo brdo odjednom sleti u Drinu. U tom slučaju zemlja bi došla do visine mosta, matica reke bila bi usmerena ka Zvorniku, gde bi došlo do plavljenja, a ogroman pritisak zemlje i vode bio bi usmeren pravo na stubove i sam most, koji bi tada, verovatno, bio teško ugrožen", rekao je predsednik opštine Mali Zvornik Dragan Bogićević


Po tom scenariju, u Malom Zvorniku ne bi bilo velikog plavljenja, ali bi pritisak vode otišao nizvodno, desnom obalom, gde je više desetina stambenih objekata - kaže Bogićević i apeluje da su opštini neophodni flaširana voda, nafta i teške građevinske mašine.

Mali Zvornik je sa 5.000 stanovnika četiri dana bio bez telefona, deo grada i bez vode, banke nisu radile zbog prekinutog interneta...

Na 64 mesta klizišta ugrožavaju kuće.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ivana i Marko Jevtic

21.05.2014 03:42

Neka vas dragi Bog cuva i spasava .

ODGOVORITE