Грчка чека туристе из Србије

НА Халкидикију, као и у целој Грчкој, ових мајских дана „цвета лимун жут“, топло је, туриста је све више, али ће главна туристичка сезона почети оног тренутка кад се на сва „три прста“ слије на стотине хиљада гостију из Србије.

Путовања 20.05.2014 | 06:41
Грчка чека туристе из Србије

Наши људи, међу којима је и много оних који живе у свим европским земљама, већ годинама су главни гости у Грчкој. Посебно на Халкидикију.

Министарство Македоније и Тракије саопштило је да је у Грчкој 2012. године, заједно са летњом сезоном, новогодишњим и ускршњим празницима, боравило око 900.000 Срба.Слично је било и прошле године, а нема сумње да ће српски туристи и овог лета бити гости број један, пре свега на северу Грчке.

Туристички радници Грчке обрадовани су што у лепотама њихове земље ужива и све већи број Руса, Румуна, Мађара. Долазе им и Енглези, Ирци, Немци, Аустријанци, па гости из скандинавских земаља. Мало је оних који могу да одоле топлом и чистом грчком мору, сунцу, тавернама, маслинама, сиру, гиросу, сувлакију, или разноврсним колачима. Онај ко има довољно новца летује у хотелима. Највећи број српских туриста опредељује се, ипак, за популарне апартмане.

-У мају се, посредством агенција, за 40 евра овде може одмарати седам дана - појашњава туристички водич Александрос Кримитис.-Лети су апартмани наравно скупљи: дневно за четири особе коштају између 50 и 55 евра. Најбоље је допутовати посредством агенције или благовремено резервисати смештај. Није препоручљиво у јеку сезоне доћи „на слепо“. Крајем августа и у септембру исти апартман кошта 30-35 евра дневно, јер је реч о вансезони.

Много је разлога због којих српски туристи хрле у Грчку. Најпре, они који се упуте аутомобилом, породично, пут од 700,900, па и више километара савладају без проблема. Сем кроз Грделичку клисуру и нешто кроз Македонију,на осталим деоницама или је аутопут, или је коловоз сасвим солидан. Други разлог је што се Срби у Грчкој осећају као код своје куће. И, трећи, такође важан: море је лепо, храна приближно као она у Србији, гостољубивост домаћина готово никад не мањка.Два православна народа везују традиционално пријатељство и историјски корени.Једноставно, Срби воле Грке, а они Србе.

У свим туристичким местима Грчке увелико се припремају за предстојећу сезону. Цене су, мање-више, сличне прошлогодишњим. Понешто је, сасвим сигурно, и поскупело.На готово свим плажама, које већ имају госте, припремају се лежаљке, дотерују кафићи, стижу и реквизити за спортске активности на песку. Тамо где није било кафића, ничу нови.

Међу мајским гостима на Халкидикују највише је Руса, али не заостају ни они из Србије. Цене аранжмана никад повољније, а време идеално. На плажама нема гужве, баш као ни у кафићима, а најхрабрији су увелико у таласима Егеја.На плажи луксузног хотела “Океанија” у Неа Моуданији, где цене може да издржи само дубок џеп, многе лежаљке су већ пуне.

Гости из Србије се највише опредељују за Халкидики, али има и оних који бирају друга одредишта, попут Крита, Крфа, Тасоса, Кавале, Родоса, па места подно Олимпа. Многи воле да летују у Аспровалти, Неа Врасни, Паралији... Избор је заиста велики.

-Наше препоруке туристима који желе да сачувају нешто новца је да намирнице и друге потрепштине купују у великим маркетима – препоручује водич Кримитис.- Има их надомак Солуна или на путу за Пефкохори, Ханиоти, Полихроно. Реч је о „Лидлу“, „Масутису“, „Карфуру“... За шопинг је, наравно, увек добар Солун. Велика снижења су после 15. августа, али у улици Игњатиа има много радњи које целог лета нуде снижења.

И, један савет: ако путујете посредством агенције, одмах разјасните да ли је у цену урачунато и коришћење клима уређаја. Мање-више сви то истакну у понуди аранжмана, али није на одмет још једном проверити. Слично је и ако сами резервишете смештај. Питајте власника да ли коришћење клима уређаја плаћате посебно или је то већ укалкулисано у цену.

ЦЕНЕ ХРАНЕ

ОНО што, пре свега српске туристе највише занима су цене основних прехрамбених производа. Хлеб је од 0,50 до 1,5 евра. Килограм меса је око 8,5 евра, литар млека је 1,5 евра, сир је од шест евра па навише (зависи од квалитета), а литар бензина око 1,7 евра. Најбоље бензин купити у Македонији јер је јефтинији и одличног је квалитета. Велика пијаца у Неа Моуданији је сваке среде. Има од хране до одеће, за свачији укус и џеп.

Коментари / 0

Оставите коментар