Grčka čeka turiste iz Srbije

NA Halkidikiju, kao i u celoj Grčkoj, ovih majskih dana „cveta limun žut“, toplo je, turista je sve više, ali će glavna turistička sezona početi onog trenutka kad se na sva „tri prsta“ slije na stotine hiljada gostiju iz Srbije.

Putovanja 20.05.2014 | 06:41
Grčka čeka turiste iz Srbije

Naši ljudi, među kojima je i mnogo onih koji žive u svim evropskim zemljama, već godinama su glavni gosti u Grčkoj. Posebno na Halkidikiju.

Ministarstvo Makedonije i Trakije saopštilo je da je u Grčkoj 2012. godine, zajedno sa letnjom sezonom, novogodišnjim i uskršnjim praznicima, boravilo oko 900.000 Srba.Slično je bilo i prošle godine, a nema sumnje da će srpski turisti i ovog leta biti gosti broj jedan, pre svega na severu Grčke.

Turistički radnici Grčke obradovani su što u lepotama njihove zemlje uživa i sve veći broj Rusa, Rumuna, Mađara. Dolaze im i Englezi, Irci, Nemci, Austrijanci, pa gosti iz skandinavskih zemalja. Malo je onih koji mogu da odole toplom i čistom grčkom moru, suncu, tavernama, maslinama, siru, girosu, suvlakiju, ili raznovrsnim kolačima. Onaj ko ima dovoljno novca letuje u hotelima. Najveći broj srpskih turista opredeljuje se, ipak, za popularne apartmane.

-U maju se, posredstvom agencija, za 40 evra ovde može odmarati sedam dana - pojašnjava turistički vodič Aleksandros Krimitis.-Leti su apartmani naravno skuplji: dnevno za četiri osobe koštaju između 50 i 55 evra. Najbolje je doputovati posredstvom agencije ili blagovremeno rezervisati smeštaj. Nije preporučljivo u jeku sezone doći „na slepo“. Krajem avgusta i u septembru isti apartman košta 30-35 evra dnevno, jer je reč o vansezoni.

Mnogo je razloga zbog kojih srpski turisti hrle u Grčku. Najpre, oni koji se upute automobilom, porodično, put od 700,900, pa i više kilometara savladaju bez problema. Sem kroz Grdeličku klisuru i nešto kroz Makedoniju,na ostalim deonicama ili je autoput, ili je kolovoz sasvim solidan. Drugi razlog je što se Srbi u Grčkoj osećaju kao kod svoje kuće. I, treći, takođe važan: more je lepo, hrana približno kao ona u Srbiji, gostoljubivost domaćina gotovo nikad ne manjka.Dva pravoslavna naroda vezuju tradicionalno prijateljstvo i istorijski koreni.Jednostavno, Srbi vole Grke, a oni Srbe.

U svim turističkim mestima Grčke uveliko se pripremaju za predstojeću sezonu. Cene su, manje-više, slične prošlogodišnjim. Ponešto je, sasvim sigurno, i poskupelo.Na gotovo svim plažama, koje već imaju goste, pripremaju se ležaljke, doteruju kafići, stižu i rekviziti za sportske aktivnosti na pesku. Tamo gde nije bilo kafića, niču novi.

Među majskim gostima na Halkidikuju najviše je Rusa, ali ne zaostaju ni oni iz Srbije. Cene aranžmana nikad povoljnije, a vreme idealno. Na plažama nema gužve, baš kao ni u kafićima, a najhrabriji su uveliko u talasima Egeja.Na plaži luksuznog hotela “Okeanija” u Nea Moudaniji, gde cene može da izdrži samo dubok džep, mnoge ležaljke su već pune.

Gosti iz Srbije se najviše opredeljuju za Halkidiki, ali ima i onih koji biraju druga odredišta, poput Krita, Krfa, Tasosa, Kavale, Rodosa, pa mesta podno Olimpa. Mnogi vole da letuju u Asprovalti, Nea Vrasni, Paraliji... Izbor je zaista veliki.

-Naše preporuke turistima koji žele da sačuvaju nešto novca je da namirnice i druge potrepštine kupuju u velikim marketima – preporučuje vodič Krimitis.- Ima ih nadomak Soluna ili na putu za Pefkohori, Hanioti, Polihrono. Reč je o „Lidlu“, „Masutisu“, „Karfuru“... Za šoping je, naravno, uvek dobar Solun. Velika sniženja su posle 15. avgusta, ali u ulici Ignjatia ima mnogo radnji koje celog leta nude sniženja.

I, jedan savet: ako putujete posredstvom agencije, odmah razjasnite da li je u cenu uračunato i korišćenje klima uređaja. Manje-više svi to istaknu u ponudi aranžmana, ali nije na odmet još jednom proveriti. Slično je i ako sami rezervišete smeštaj. Pitajte vlasnika da li korišćenje klima uređaja plaćate posebno ili je to već ukalkulisano u cenu.

CENE HRANE

ONO što, pre svega srpske turiste najviše zanima su cene osnovnih prehrambenih proizvoda. Hleb je od 0,50 do 1,5 evra. Kilogram mesa je oko 8,5 evra, litar mleka je 1,5 evra, sir je od šest evra pa naviše (zavisi od kvaliteta), a litar benzina oko 1,7 evra. Najbolje benzin kupiti u Makedoniji jer je jeftiniji i odličnog je kvaliteta. Velika pijaca u Nea Moudaniji je svake srede. Ima od hrane do odeće, za svačiji ukus i džep.

Komentari / 0

Ostavite komentar