Србија: За сада нема епидемије

Епидемиолошка ситуација у Србији је уобичајена и нема значајнијег пораста броја обољелих од заразних и цријевних болести, саопштено је са Института за јавно здравље Србије.
Специјалиста епидемиологије Бојана Гргић изјавила је да није регистровано повећање у односу на исти период протекле године и да нема назнака евентуалне епидемије.

Србија 17.05.2014 | 16:56
Србија: За сада нема епидемије

Она је појаснила да ризик свакако постоји због обилних падавина и могућности загађења воде из водоводних система за снабдијевање, те је указала да се та ситуација редовно прати, преносе београдски медији.

"У оном тренутку када се утврди да неки параметри не одговарају безбедности даје се забрана за коришћење воде и онда се обезбеђују алтернативни извори, и у том смислу се редукује ризик од ове болести", нагласила је Гргићева.

Она је позвала грађане да се јаве најближој здравственој установи уколико примијете симптоме карактеристичне за ову групу болести, као што су болови у стомаку, грчеви, мучнина и повраћање. 

"У овим условима је мало отежана могућност одржавања личне хигијене, али у сваком случају апелујемо да грађани колико год је то могуће, покушају да одрже минимум хигијене и да, између осталог, пре контакта са храном оперу руке", поручила је Гргићева.

Коментари / 0

Оставите коментар