Srbija: Za sada nema epidemije

Epidemiološka situacija u Srbiji je uobičajena i nema značajnijeg porasta broja oboljelih od zaraznih i crijevnih bolesti, saopšteno je sa Instituta za javno zdravlje Srbije.
Specijalista epidemiologije Bojana Grgić izjavila je da nije registrovano povećanje u odnosu na isti period protekle godine i da nema naznaka eventualne epidemije.

Srbija 17.05.2014 | 16:56
Srbija: Za sada nema epidemije

Ona je pojasnila da rizik svakako postoji zbog obilnih padavina i mogućnosti zagađenja vode iz vodovodnih sistema za snabdijevanje, te je ukazala da se ta situacija redovno prati, prenose beogradski mediji.

"U onom trenutku kada se utvrdi da neki parametri ne odgovaraju bezbednosti daje se zabrana za korišćenje vode i onda se obezbeđuju alternativni izvori, i u tom smislu se redukuje rizik od ove bolesti", naglasila je Grgićeva.

Ona je pozvala građane da se jave najbližoj zdravstvenoj ustanovi ukoliko primijete simptome karakteristične za ovu grupu bolesti, kao što su bolovi u stomaku, grčevi, mučnina i povraćanje. 

"U ovim uslovima je malo otežana mogućnost održavanja lične higijene, ali u svakom slučaju apelujemo da građani koliko god je to moguće, pokušaju da održe minimum higijene i da, između ostalog, pre kontakta sa hranom operu ruke", poručila je Grgićeva.

Komentari / 0

Ostavite komentar