Бошњаци из презимена избацују “ић”?

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић оцијенио је као скандалозан приједлог лидера Бошњачког националног вијећа у Србији Есада Џуџевића да Бошњаци промијене своја презимена и избаце "ић" и "вић", како би заокружили процес деасимилација са Србима.

Србија 15.05.2014 | 09:39
Бошњаци из презимена избацују “ић”?

"Такав предлог је скандалозан. Од колективне промене презимена нема ништа. Џуџевић може себе да преименује у шта год хоће, али не може да одлучује у име народа. Нечувено је да неко умисли да има мисију да целом народу промени идентитет", рекао је Љајић за "Вечерње новости".

И предсједник Одбора Скупштине Србије за људска и мањинска права Мехо Омеровић намјеру Џуџевића назива репресијом над сопственим народом, наводећи да већу будалаштину није чуо.

Ријасет Исламске заједнице Србије, коју преводи реис Адем Зилкић, оштро је реаговао поводом изјаве Џуџевића да ће Бошњаци мијењати презимена тако што ће одбацити "наметнуте" им додатке "вић" и "ић".

"Сходно наведеном, изненађени смо оваквом изјавом господина Џуџевића и забринути за најављени национални програм Бошњака", наводи се у саопштењу Информативна службе Исламске заједнице Србије.

Муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић је рекао да "презимена људи или имена породице било које националне или верске припадности од памтивека означавају припадност родитељу - родоначелнику породице, географском пореклу, неретко и породичном занимању - занату и слично".

"Презимена словенских народа, поручује муфтија, на нашем подручју, па и Бошњака, су у том духу, а опет ништа мање него што је то случај код других народа у свету. С друге стране у духу словенских језика суфикси који означавају припадност су природно 'ић', 'вић', 'ов' или слично", навео је он.

Исто тако, како је додао, нема ни сумње да се није нарушила бошњачка исламска традиција у бројним презименима са суфиксима "ић", а када је већ ријеч о системском брисању идентитета треба се сјетити бошњачке дијаспоре у Турској чија су презимена стварно промијењена.

Џуџевић предлаже промјену презимена код Бошњака са аргументом да су у вријеме послије Балканских ратова 1912. године његовим сународницима насилно додавани "ић" и "вић" на презимена и најављује да ће себе преименовати у Есад Џуџо.

Директор Института за савремену историју у Београду Момчило Павловић каже да је идеја о колективном мијењању идентитета још једна проковација и истиче није било никакве репресије према Бошњацима, јер тада нису ни постојали, али ни према становницима Рашке области исламске вјероисповијести.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Аска

15.05.2014 07:55

Кад би јос могли да избаце и српска крвна зрнца из себе,мозда би их ислам и признао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ

15.05.2014 09:03

Ко си и шта си ако ниси Човијек ни презиме ништа не помаже ма како се презивао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.05.2014 11:53

Баш ме занима како ће се презивати, а има их доста, они што се сада презивају Филиповић можда Филип?! Има још много сличних примјера. Ма нека раде шта хоће. (Х)Историја се не може измислити за 10ак година. Потези очајника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.05.2014 17:56

Од сада Се зову Мујо и Хасо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоза

15.05.2014 18:12

Овај ће се онда презивати ђжуђжа,који комад будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕНОВИЋ

16.05.2014 08:14

Ако баш хоће да мења презиме онда нека се презива Папричица, јер џуџа значи мала љута паприка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

17.05.2014 11:21

Овом буздовану треба сто хитније промијенити луду главу да не прица глупости

ОДГОВОРИТЕ