Bošnjaci iz prezimena izbacuju “ić”?

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić ocijenio je kao skandalozan prijedlog lidera Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji Esada Džudževića da Bošnjaci promijene svoja prezimena i izbace "ić" i "vić", kako bi zaokružili proces deasimilacija sa Srbima.

Srbija 15.05.2014 | 09:39
Bošnjaci iz prezimena izbacuju “ić”?

"Takav predlog je skandalozan. Od kolektivne promene prezimena nema ništa. Džudžević može sebe da preimenuje u šta god hoće, ali ne može da odlučuje u ime naroda. Nečuveno je da neko umisli da ima misiju da celom narodu promeni identitet", rekao je Ljajić za "Večernje novosti".

I predsjednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava Meho Omerović namjeru Džudževića naziva represijom nad sopstvenim narodom, navodeći da veću budalaštinu nije čuo.

Rijaset Islamske zajednice Srbije, koju prevodi reis Adem Zilkić, oštro je reagovao povodom izjave Džudževića da će Bošnjaci mijenjati prezimena tako što će odbaciti "nametnute" im dodatke "vić" i "ić".

"Shodno navedenom, iznenađeni smo ovakvom izjavom gospodina DŽudževića i zabrinuti za najavljeni nacionalni program Bošnjaka", navodi se u saopštenju Informativna službe Islamske zajednice Srbije.

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić je rekao da "prezimena ljudi ili imena porodice bilo koje nacionalne ili verske pripadnosti od pamtiveka označavaju pripadnost roditelju - rodonačelniku porodice, geografskom poreklu, neretko i porodičnom zanimanju - zanatu i slično".

"Prezimena slovenskih naroda, poručuje muftija, na našem području, pa i Bošnjaka, su u tom duhu, a opet ništa manje nego što je to slučaj kod drugih naroda u svetu. S druge strane u duhu slovenskih jezika sufiksi koji označavaju pripadnost su prirodno 'ić', 'vić', 'ov' ili slično", naveo je on.

Isto tako, kako je dodao, nema ni sumnje da se nije narušila bošnjačka islamska tradicija u brojnim prezimenima sa sufiksima "ić", a kada je već riječ o sistemskom brisanju identiteta treba se sjetiti bošnjačke dijaspore u Turskoj čija su prezimena stvarno promijenjena.

DŽudžević predlaže promjenu prezimena kod Bošnjaka sa argumentom da su u vrijeme poslije Balkanskih ratova 1912. godine njegovim sunarodnicima nasilno dodavani "ić" i "vić" na prezimena i najavljuje da će sebe preimenovati u Esad DŽudžo.

Direktor Instituta za savremenu istoriju u Beogradu Momčilo Pavlović kaže da je ideja o kolektivnom mijenjanju identiteta još jedna prokovacija i ističe nije bilo nikakve represije prema Bošnjacima, jer tada nisu ni postojali, ali ni prema stanovnicima Raške oblasti islamske vjeroispovijesti.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Aska

15.05.2014 07:55

Kad bi jos mogli da izbace i srpska krvna zrnca iz sebe,mozda bi ih islam i priznao!

ODGOVORITE
Name

SFRJ

15.05.2014 09:03

Ko si i šta si ako nisi Čovijek ni prezime ništa ne pomaže ma kako se prezivao.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

15.05.2014 11:53

Baš me zanima kako će se prezivati, a ima ih dosta, oni što se sada prezivaju Filipović možda Filip?! Ima još mnogo sličnih primjera. Ma neka rade šta hoće. (H)Istorija se ne može izmisliti za 10ak godina. Potezi očajnika.

ODGOVORITE
Name

Ja

15.05.2014 17:56

Od sada Se zovu Mujo i Haso!!!

ODGOVORITE
Name

loza

15.05.2014 18:12

Ovaj će se onda prezivati đžuđža,koji komad budale

ODGOVORITE
Name

СЕНОВИЋ

16.05.2014 08:14

Ако баш хоће да мења презиме онда нека се презива Папричица, јер џуџа значи мала љута паприка.

ODGOVORITE
Name

Md

17.05.2014 11:21

Ovom buzdovanu treba sto hitnije promijeniti ludu glavu da ne prica gluposti

ODGOVORITE