Ко је био Миодраг Мики Ракић?

Миодраг Ракић, бивши потпредседник Демократске странке и први на листи Нове демократске странке на последњим изборима, преминуо је у Београду после дуге и тешке болести.

Србија 14.05.2014 | 14:41
Ко је био Миодраг Мики Ракић?

Миодраг Ракић био је десна рука Бориса Тадића од тренутка када га је 2003. године довео за саветника у Министарству одбране, да би га потом унапредио у шефа кабинета након што је 2004. године изабран за председника Србије. 

Делујући далеко од очију јавности, Ракић је био и секретар Савета за националну безбедност, а потом и шеф Бироа за координацију рада служби безбедности, што је довело до тога да буде и кључни човек у акцији “Балкански ратник” која је означила почетак лова на Дарка Шарића.
  
Након што је Тадић препустио чело ДС-а Драгану Ђиласу, Ракић је постао потпредседник странке, али је у њој остао до формирања Тадићеве Нове демократске странке. Уживао је поверење и поштовање и бившег и садашњег лидера демократа, али, што је још занимљивије, био је и пријатељ са садашњим премијером Александром Вучићем.

Како су се тачно упознали, остала је, као и много тога у вези са Ракићевим делом, мистерија. Вучић је само једном приликом рекао да се познају из периода „када Тадић није био све у Србији”.

„Викиликс” је објавио и да је помогао цепању радикала и формирању СНС-а, мада то никада није потврђено, те да је био кључни човек у лову на Ратка Младића, што је делимично потврђено. Ђилас је својевремно рекао да је Ракић „човек који је дао кључни допринос завршавању сарадње с Хашким трибуналом уз пажљиво чување националних интереса”.

Миодраг Ракић рођен је 1975. године у Београду. Преминуо је на Војномедицинској академији где је примљен 18. априла након што му се здравствено стање погоршало. 
 
Како је саопштено из НДС, у среду 14. маја 2014. године, од 10 до 20 сати, биће отворена књига жалости у централи странке у Улици Ватрослава Јагића 5 у Београду.

Коментари / 0

Оставите коментар