Ko je bio Miodrag Miki Rakić?

Miodrag Rakić, bivši potpredsednik Demokratske stranke i prvi na listi Nove demokratske stranke na poslednjim izborima, preminuo je u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Srbija 14.05.2014 | 14:41
Ko je bio Miodrag Miki Rakić?

Miodrag Rakić bio je desna ruka Borisa Tadića od trenutka kada ga je 2003. godine doveo za savetnika u Ministarstvu odbrane, da bi ga potom unapredio u šefa kabineta nakon što je 2004. godine izabran za predsednika Srbije. 

Delujući daleko od očiju javnosti, Rakić je bio i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, a potom i šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, što je dovelo do toga da bude i ključni čovek u akciji “Balkanski ratnik” koja je označila početak lova na Darka Šarića.
  
Nakon što je Tadić prepustio čelo DS-a Draganu Đilasu, Rakić je postao potpredsednik stranke, ali je u njoj ostao do formiranja Tadićeve Nove demokratske stranke. Uživao je poverenje i poštovanje i bivšeg i sadašnjeg lidera demokrata, ali, što je još zanimljivije, bio je i prijatelj sa sadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Kako su se tačno upoznali, ostala je, kao i mnogo toga u vezi sa Rakićevim delom, misterija. Vučić je samo jednom prilikom rekao da se poznaju iz perioda „kada Tadić nije bio sve u Srbiji”.

„Vikiliks” je objavio i da je pomogao cepanju radikala i formiranju SNS-a, mada to nikada nije potvrđeno, te da je bio ključni čovek u lovu na Ratka Mladića, što je delimično potvrđeno. Đilas je svojevremno rekao da je Rakić „čovek koji je dao ključni doprinos završavanju saradnje s Haškim tribunalom uz pažljivo čuvanje nacionalnih interesa”.

Miodrag Rakić rođen je 1975. godine u Beogradu. Preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji gde je primljen 18. aprila nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo. 
 
Kako je saopšteno iz NDS, u sredu 14. maja 2014. godine, od 10 do 20 sati, biće otvorena knjiga žalosti u centrali stranke u Ulici Vatroslava Jagića 5 u Beogradu.

Komentari / 0

Ostavite komentar